Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Εορτάζοντες την 29ην του μηνός Νοεμβρίου

Εορτάζοντες την  29ην του μηνός Νοεμβρίου


 

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΟΣ & ΟΙ 370 ΜΑΡΤΥΡΕΣ που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ

 • Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο Ιερομάρτυρας, "ο εν Περσίδι"

 • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΞΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΟΥΡΒΑΝΟΣ, επίσκοπος Μακεδονίας

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, επίσκοπος Κορίνθου

 • Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ

 • Ο ΟΣΙΟΣ ΠΙΤΥΡΟΥΝ

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΟΥΑΛΕΡΙΝΟΣ (ή Ούαλεριανός)

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ

 • Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

 • Ο ΟΣΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ "επίσκοπος εν τω Σπηλαίω" (Ρώσος)

 • Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ ο Νεο-ιερομάρτυρας

 • Ο ΑΓΙΟΣ BRENDAN (Ιρλανδός)

 • ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ

 

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΟΣ & ΟΙ 370 ΜΑΡΤΥΡΕΣ που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν
Μαρτύρησε μαζί με άλλους 370 χριστιανούς στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος, που είχε κάνει πολλούς φόνους χριστιανών. Τότε λοιπόν, κοντά στον ποταμό Τίγρη υπήρχαν ιαματικά λουτρά. Στα λουτρά αυτά είχε πάει και ένας φανατικός λάτρης των ειδώλων, ο άρχων Άκυλίνος. Όταν έκανε θυσίες στο ναό της Ίσιδος, έδωσε διαταγή να συμμετέχουν σ' αυτές ο Παράμονος και άλλοι 370 χριστιανοί, που είχαν συλληφθεί και τους κρατούσαν φυλακισμένους. Όλοι όμως αρνήθηκαν. Και ενώ γίνονταν οι ειδωλολατρικές θυσίες, οι πιστοί του Χριστού έψαλλαν "ψαλμοίς και ϋμνοιςκαιώδαϊςπνευματικαΐς"1 στο Σωτήρα τους. ο Ακυλίνος, εξαγριωμένος από τη στάση τους, διέταξε να τους σκοτώσουν. Όρμησαν εναντίον τους οϊ στρατιώτες, και κτυπώντας τους με τις λόγχες, καταξέσχισαν τα σώματα τους. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα παρέδωσαν όλοι τη γενναία ψυχή τους στο στεφανοδότη Χριστό.
1. Προς Εφεσίους, ε' 19.

 Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ
Ήταν έμπορος σιτηρών και καταγόταν από τη Λυκαονία. Καταγγέλθηκε ότι ήταν χριστιανός στον ηγεμόνα της Άγκυρας Φήλικα, το έτος 270. Όταν τον συνέλαβαν, ούτε τη ζωή του θέλησε να προφυλάξει, ούτε το εμπόριό του να προστατέψει και να διατηρήσει. Καταφρονώντας τα πάντα για την πίστη και τη ψυχική του σωτηρία, ομολόγησε ότι είναι χριστιανός και αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Τον υπέβαλαν τότε σε σκληρά βασανιστήρια. Τρύπησαν με καρφιά τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να του προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία και έτσι παρέδωσε στο Θεό την άγια ψυχή του.


Απολυτίκιο. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Παράμονον μέλψωμεν, συν Φιλουμένω πιστοί, ως θείους θεράποντος, και Άθλητάς εύκλεείς, Χριστού του Θεού ημών τούτον γαρ φερωνύμως, ως φιλήσαντες άγαν, πάχυναν δι' αγώνων, παρανόμων το κράτος, αιτούντες πταισμάτων λύσιν, πάσι και έλεος.

 Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης
Απεβίωσε ειρηνικά.

 Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο Ιερομάρτυρας, "ο εν Περσίδι"
Σε πολλά Μηνολόγια ο Ιωάννης αυτός αναφέρεται ότι καταγόταν από την πόλη της Δαμασκού και μαρτύρησε στην Περσία. (Ίσως όμως να είναι το ίδιο πρόσωπο μ' αυτό της 10ης Απριλίου και της 1ης Νοεμβρίου).

 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΞΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Άγνωστο πού και πότε μαρτύρησαν. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν τους καταδίωκαν, άνοιξε μια πέτρα και μπήκαν στο εσωτερικό της.

 Ο ΑΓΙΟΣ ΟΥΡΒΑΝΟΣ, επίσκοπος Μακεδονίας
Απεβίωσε ειρηνικά. (Ίσως είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Άγιο Ρωμανό της 28ης Νοεμβρίου).

 Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, επίσκοπος Κορίνθου
Μάλλον πρόκειται για τον Διονύσιο επίσκοπο Κορίνθου, που έζησε τον 2ο αιώνα μ. Χ. (160), όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μάρκος Αυρήλιος. Κατά τον Μελέτιο ο Διονύσιος αυτός ήταν άνδρας λόγιος, πολυμαθής και ένθεος. Μεριμνούσε όχι μόνο για το ποίμνιό του, αλλά και για το ποίμνιο των άλλων Εκκλησιών, με τις όποιες επικοινωνούσε με επιστολές. Τις επιστολές αυτές, ο Ιστορικός Ευσέβειας τις χαρακτηρίζει σαν θείες διδασκαλίες και άξιες μεγάλης προσοχής. (Αναφέρεται ότι μαρτύρησε δια ξίφους).

 Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ
Απεβίωσε ειρηνικά.

 Ο ΟΣΙΟΣ ΠΙΤΥΡΟΥΝ
Έκανε μαθητής του Μεγάλου Αντωνίου και πήρε από τις αρετές και τα χαρίσματα εκείνου, ενώ η εγκράτειά του εικονίζεται κατά τον αυστηρότατο ασκητισμό. Πολλές φορές έμεινε εντελώς νηστικός, χωρίς καθόλου να ζημιωθεί η υγεία του ή να ελαττωθεί η πνευματική αντοχή του και η προθυμία του. Συχνά έλεγαν οι μοναχοί για οράματα, που εμφανίζονταν σ' αυτούς οι δαίμονες. Εκείνος τότε έλεγε: "εγώ φοβάμαι περισσότερα τα δαιμόνια, που φωλιάζουν την υπερηφάνεια, τη φιλαργυρία, τη φιληδονία και άλλα παρόμοια πάθη. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα δαιμόνια και πρέπει μεγάλη προσοχή προς αυτά". Ο όσιος Πιτυρούν απεβίωσε ειρηνικά.

 Ο ΑΓΙΟΣ ΟΥΑΛΕΡΙΝΟΣ (ή Ούαλεριανός)
Μαρτύρησε δια ξίφους.

 Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ
Θανατώθηκε μαρτυρικά, αφού έχυσαν επάνω του καυτή ρητίνη.

 Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
Ή μνήμη του αναφέρεται στον Συναξαριστή Delehaye με σύντομο υπόμνημα. Αυτός εγκατέλειψε γυναίκα, παιδιά και συγγενείς, και έγινε μοναχός. Γύριζε την έρημο, τις πόλεις και τα χωριά, για να καταλήξει στην Αίγυπτο, όπου βρέθηκε νεκρός σε κάποιο ναό, φέροντας επάνω του βαρεία σίδερα. Όταν το είδε αυτό ο κόσμος, θαύμασε για την ασκητικότητά του. Έτσι κατασκεύασαν ξύλινη θήκη, όπου έβαλαν μέσα το σώμα του, μαζί με τα σίδερα που έφερε όταν ζούσε.

 Ο ΟΣΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ "επίσκοπος εν τω Σπηλαίω" (Ρώσος)

 Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ ο Νεο-ιερομάρτυρας
Ήταν αγιοταφίτης Ιερομόναχος στην Ιερουσαλήμ και τον έσφαξαν - μάλλον φανατικοί μουσουλμάνοι - στο φρέαρ του Ιακώβ το 1979.

Περισσότερα στο αφιέρωμα για τους Κυπρίους Αγίους

 Ο ΑΓΙΟΣ BRENDAN (Ιρλανδός)
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρεττανικών Νήσων", του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985.

 ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου