Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ - Mε 13% θα φορολογείται το εισόδημα των αγροτών ανεξαρτήτως τεκμηρίων


Την αποσύνδεση του φόρου στα αγροτικά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο, «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης 21 Οκτωβρίου στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. Με τις ισχύουσες ως τώρα διατάξεις, η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογούνταν με 26% αντί για 13%.

Τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου απαλείφει τη διάταξη του ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η οποία οδηγούσε σε διπλασιασμό του συντελεστή από 13% σε 26% για τους αγρότες των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, δηλαδή αυτό που προέρχεται από την αγροτική εκμετάλλευση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «φορολογείται με συντελεστή 13% η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση. (Σήμερα η εν λόγω διαφορά φορολογείται με συντελεστή 26%)».

Ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά ακινήτων είναι η διάταξη που προβλέπει ότι για την δικαιολόγηση του πόθεν έσχες θα ισχύει η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο αγοράς των ακινήτων και όχι η αντικειμενική αξία που ισχύει σήμερα

Επιπλέον, επεκτείνεται και για τα επόμενα έτη η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος όσων παρουσιάζουν αναπηρία άνω του 80%. Με τη διάταξη παίρνουν την απαλλαγή και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας ακριβώς 80%.
http://www.texnologosgeoponos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου