Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΛΟΦΟ ΒΟΪΟΥ: ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΛΟΦΙΤΩΝ ΣΤΙΣ 25-26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

H Γουρουνοχαρά στο Διλοφο Βοΐου

Την «γουρουνοχαρά», ένα από τα παλιότερα έθιμα του Βοϊου, κάνουν προσπάθεια οι Διλοφίτες να αναβιώσουν και έτσι να τους δίνεται η ευκαιρία για ένα ακόμη αντάμωμα στο αγαπημένο τους χωριό. 

 
Υπενθυμίζεται ότι το έθιμο αφορά το σφάξιμο του γουρουνιού και την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος για το χειμώνα, αλλά αυτό εξελίσσονταν σε γιορτή με τη συμμετοχή συγγενών και φίλων. Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά τεμάχια και οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν το αποτέλεσμα του παστού λίπους, που έλιωνε, τις «τσιγαρίδες». 
 
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε να λέγετε "γουρουνοχαρά ή γουρνοχαρά" γιατί η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι, τη χαρά και τη διασκέδαση σε μια εποχή που έλειπαν ακόμη κι όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως η τηλεόραση! 
 
Έτσι και φέτος 25 και 26 Οκτωβρίου του 2014 θα μαζευτούμε όλοι οι Διλοφίτες και όσοι αγαπούν το χωριό μας στο μεγάλο και φιλόξενο σπίτι μας, την πλατεία του Διλόφου, εκεί στην αυλή της οικοδέσποινας μας της Παναγιάς.  Όλοι για το Δίλοφο γιατί το Δίλοφο μας αγκαλιάζει όλους!!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου