Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Εορτάζοντες την 19ην του μηνός Μαΐου

 Εορτάζοντες την 19ην του μηνός Μαΐου


  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ επίσκοπος Προύσας ΑΚΑΚΙΟΣ, ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ και ΠΟΛΥΑΙΝΟΣ

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΜΝΩΝ ο Θαυματουργός

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ

  • Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

  • Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΤΙΜΗ

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΝΩΝ, ΙΕΡΕΜΙΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ, ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΘΕΟΓΝΩΣΤΟΣ, ΙΩΣΗΦ, ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ και ΓΕΡΜΑΝΟΣ οι Οσιομάρτυρες και Ομολογητές της Μονής Καντάρας Κύπρου.

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ο θαυματουργός,

  • Ο ΑΓΙΟΣ DUNSTAN (Άγγλοσάξωνας)

 

 

Αναλυτικά

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ επίσκοπος Προύσας ΑΚΑΚΙΟΣ, ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ και ΠΟΛΥΑΙΝΟΣ
Οι άριστες θεολογικές του γνώσεις, αλλά και ή θερμή του πίστη, ανέδειξαν τον Πατρίκιο επίσκοπο Προύσσης. Ή θέση αυτή για τον Πατρίκιο υπήρξε πνευματικό φρούριο για την υπεράσπιση του Ευαγγελίου και ορμητήριο για την πάταξη της ειδωλολατρικής πλάνης. Στην αποστολική του αυτή εργασία δε θέλησε να είναι μόνος. Είχε μαζί του και τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Ακάκιο, το Μένανδρο και τον Πολύαινο. Μαζί τους ο Πατρίκιος έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. Αυτό, όμως, καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ιουλιανό τον 'Υπατικό, και αμέσως συνελήφθησαν. ο άρχοντας με φιλοσοφικές συζητήσεις προσπάθησε να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. ο Πατρίκιος, με τη ρητορική δεινότητα και την άριστη θεολογική κατάρτιση πού διέθετε, ανέτρεψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα του Ιουλιανού. Αυτός, βλέποντας την ιδεολογική συντριβή του από το χριστιανό διδάσκαλο, διέταξε και αποκεφάλισαν τον Πατρίκιο με τους τρεις συνεργάτες του. Έτσι ο Πατρίκιος, εκτός από "απόστολος και διδάσκαλος εθνών"1, έγινε και μάρτυρας της αγίας πίστης μας.
1. Β'πρός Τιμόθεον, α'11.


Απολυτίκιο. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Τετράς θεοφόρητος, Ιεραρχών ιερών, Τριάδα την άκτιστον, κατ' εναντίον εχθρών, πανσόφως έκήρυξε, Πατρίκιος ο της Προύσσης, θεηγόρος ποιμάντωρ, Άκάκιος συν Μενάνδρω, και Πολύαινος άμα· διό και ως άθλήσαντες, δόξης ήξιώθησαν.


Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΜΝΩΝ ο Θαυματουργός
Βλέπε βιογραφία του στις 28 Απριλίου.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ
Ή καταγωγή του ήταν από τη Θηβαΐδα της Αιγύπτου, και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Γαλερίου Μαξιμιανού. "Ονομαζόταν Ακόλουθος και ακολουθούσε με τον πιστότερο τρόπο στα ίχνη του αρχηγού και τελειωτή της πίστης μας Ιησού Χριστού. Εξασκούσε τις ευαγγελικές αρετές με τον ακριβέστερο τρόπο και κήρυττε το θείο λόγο μπροστά στους ειδωλολάτρες. Επειδή όμως δεν δέχτηκε ν' αρνηθεί το Χριστό, ούτε να πάψει το κήρυγμα του Ευαγγελίου, πήρε το μαρτυρικό στεφάνι, αφού κάηκε με διαταγή του αυτοκρατορικού έπαρχου της Θηβαΐδας.


Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Μαρτύρησε δια πυρός.


Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΤΙΜΗ
Μαρτύρησε δια ξίφους.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΝΩΝ, ΙΕΡΕΜΙΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ, ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΘΕΟΓΝΩΣΤΟΣ, ΙΩΣΗΦ, ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ και ΓΕΡΜΑΝΟΣ οι Οσιομάρτυρες και Ομολογητές της Μονής Καντάρας Κύπρου.
ΟΙ Μακάριοι αυτοί Πατέρες και της Αλήθειας Ομολογητές, έλαμπαν με τη ζωή τους στο νησί της Κύπρου τον 13ο αιώνα, στη Μονή Καντάρας. Κάποτε όμως κατέλαβαν το νησί οι Λατίνοι, οι όποιοι οδήγησαν τους Πατέρες αυτούς στο δικαστήριο, πού με κολακείες και απειλές, προσπαθούσαν να τους αλλάξουν το φρόνημα. Οι Άγιοι όμως αυτοί, έμειναν σταθεροί στην Ορθόδοξη Ομολογία και το δήλωσαν με θάρρος μπροστά στους κακόδοξους Λατίνους (παπικούς). Τότε τους έριξαν για τρία χρόνια δέσμιους στη φυλακή και τους βασάνισαν σκληρά. Επειδή όμως δεν κατάφεραν τίποτα, τους έκαψαν ζωντανούς την 19η Μάιου 1231.


Ο ΟΣΙΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ο θαυματουργός,

Ρώσος (+ 1537)


Ο ΑΓΙΟΣ DUNSTAN (Άγγλοσάξωνας)
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "ΟΙ Άγιοι των Βρεττανικών Νήσων", του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου