Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Εορτάζοντες την 27ην του μηνόςΝοεμβρίου

Εορτάζοντες την  27ην του μηνόςΝοεμβρίου


 

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Πέρσης, ο Μεγαλομάρτυρας

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΠΙΝΟΥΦΡΙΟΣ

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΜΩΥΣΗΣ

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ, ο θαυματουργός, επίσκοπος Ροστοβίας (Ρώσος, + 1392 μ.Χ.)

 

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Πέρσης, ο Μεγαλομάρτυρας
Έζησε τον 4ο μ. Χ. αιώνα, όταν βασιλιάς ήταν ο Αρκαδίας. Κατοικούσε στην περσική πόλη Βηθλαβά και ανήκε σε γένος επίσημο. Ο Ιάκωβος ήταν πολύ φίλος με το βασιλιά των Περσών Ισδιγέργη. Η φιλία αυτή όμως, δυστυχώς, τον πίεσε και αρνήθηκε τη χριστιανική πίστη που είχε. Το γεγονός αυτό λύπησε πολύ τη μητέρα του και τη σύζυγό του, που του δήλωσαν ότι μετά απ' αυτό δεν ήθελαν ούτε καν να τον γνωρίζουν. Η στάση αυτή των αγαπημένων του προσώπων άνοιξε τα μάτια του Ιακώβου, συναισθάνθηκε το μεγάλο του ολίσθημα και έχυσε δάκρυα μετανοίας πικρά, αλλά σωτήρια. Λυπήθηκε πολύ, αλλά μια λύπη για την οποία ο Απ. Παύλος λέει: "Νυν χαίρω, ούχ ότι έλυπήθητε, αλλ' ότι έλυπήθητε εις μετάνοιαν έλυπήθητε γαρ κατά Οεόν"1. Τώρα, δηλαδή χαίρομαι, όχι γιατί λυπηθήκατε, αλλά διότι η λύπη που δοκιμάσατε σας οδήγησε στη μετάνοια. Διότι λυπηθήκατε όπως θέλει ο Θεός. Κατόπιν ο Ιάκωβος με θάρρος πήγε στο βασιλιά, καταδίκασε την πρώτη του ενέργεια και του δήλωσε ότι ομολογεί και πάλι τον Χριστό. Έκπληκτος ο βασιλιάς, αφού δεν μπόρεσε πάλι να τον μεταστρέψει, έκοψε σε τεμάχια τα πόδια και τα χέρια του και στο τέλος τον αποκεφάλισε (το 421 μ. Χ. στη Βηθλαβά).
1. Β' προς Κορινθίους, ζ' 9.


Απολυτίκιο. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Ό Μάρτυς Ιάκωβος, ο της Περσίδας βλαστός, τον δόλιον δράκοντα, τοις των αιμάτων κρουνοίς, αθλήσας απέπνιξε' πίστει γαρ αληθείας, μεληδόν τετμημένος, ώφθη τροπαιοφόρος, του Σωτήρος οπλίτης, πρεσβεύων αδιαλείπτως, υπέρ των ψυχών ημών.

 



Ο ΟΣΙΟΣ ΠΙΝΟΥΦΡΙΟΣ
Μέγας ασκητής στην Αιγυπτιακή έρημο, Ιερέας και ηγούμενος κοινοβίου κοντά στην πόλη Πανεφώ. Επειδή δεν ήθελε τιμές, εγκατέλειψε τη Μονή του και με λαϊκή ενδυμασία κατέφυγε στη Μονή Ταβεννησιωτών και υπηρετούσε όπως ο τελευταίος υπηρέτης. Μετά τρία χρόνια όμως, τον γνώρισε κάποιος μαθητής του και επανήλθε στη Μονή του. Αλλά και πάλι για τους ίδιους λόγους την εγκατέλειψε και πήγε στην Παλαιστίνη και έπειτα ξαναγύρισε στη Μονή του, όπου με πλήρη ταπεινοφροσύνη αφού έζησε απεβίωσε ειρηνικά. Λόγοι του οσίου αυτού, σώζονται στον Ευεργετινό.

 



Ο ΟΣΙΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ
Ασκητής με τον οποίο ασχολείται ο Παλλάδιος στο Λαυσαϊκό, αφηγούμενος τα παράδοξα της ζωής του. Έζησε 37 χρόνια μέσα στο κελί του, χωρίς να βγει καθόλου, παρά τις παγίδες του δαίμονα να τον αποσπάσει από την καλύβα του. Απεβίωσε ειρηνικά.

 



Ο ΟΣΙΟΣ ΜΩΥΣΗΣ
Άγνωστος στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου και τα έντυπα Μηναία. Η μνήμη του με σύντομο υπόμνημα αναφέρεται στον Παρισινό Κώδικα 1621, οπού λέγεται ότι ήταν από την πόλη Φάρα. Σε μικρή ηλικία έγινε μοναχός και έζησε 85 χρόνια ασκούμενος πάνω σ' ένα όρος, μέσα σε μια σπηλιά, με αυστηρή νηστεία και προσευχή. Βάδισε με θεοπρέπεια τον ασκητικό δρόμο και απεβίωσε ειρηνικά.

 



Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο θαυματουργός επίσκοπος Ροστοβίας (Ρώσος, + 1392 μ.Χ.)

 

 

 

 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου