Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

11 πανέμορφα ελληνικά νησιά

Χιλιάδες ξένοι τουρίστες επισκέπτονται και αυτό το καλοκαίρι τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα πολυπληθή νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κρήτη. Δεκάδες μικρά νησιά, πραγματικά στολίδια, περιμένουν τον κόσμο να τα ανακαλύψει.
Δείτε 11 από αυτά:
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Πληθυσμός: 492
Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα νότια τουρκικά παράλια. Οι συντάκτες του δείχνουν να εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα από την απίστευτης ομορφιάς Γαλάζια Σπηλιά, στα νότια του νησιού.

ΧΑΛΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
Πληθυσμός: 478
Βορειοδυτικά της Ρόδου βρίσκεται το νησί της Χάλκης. Στο νησί με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων μπορείτε να συναντήσετε τον υψηλότερο πύργο ρολογιού στα Δωδεκάνησα.

ΨΑΡΑ
Πληθυσμός: 458
Οι παραλίες στο ιστορικό νησί του Αιγαίου, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Χίου, είναι συνήθως ήσυχες. Το νησί είχε πριν την σφαγή του 1824 αρκετές χιλιάδες κατοίκους. Σήμερα ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 500.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ
Πληθυσμός: 400
Αν και τεχνικά πρόκειται για δύο νησιά (το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι), μόνο στο βόρειο νησί του συμπλέγματος κατοικούν σήμερα οικογένειες. Τα νησιά με τις γαλάζιες παραλίες βρίσκονται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού.

ΣΙΚΙΝΟΣ
Πληθυσμός 273
Μεταξύ της Φολέγανδρου και της Ίου βρίσκεται η Σίκινος, ένα νησί με ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά στις Κυκλάδες, που κατοικείται από λιγότερους από 300 κατοίκους.

ΑΝΑΦΗ
Πληθυσμός: 271
Η Ανάφη βρίσκεται ανατολικά από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη. Το πετρώδες έδαφός της οφείλεται στην μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η πρωτεύουσά του, ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας. βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων.

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
Πληθυσμός: 225
Κοντά στη Νάξο, η Σχοινούσα διαθέτει δύο οικισμούς την Χώρα και τη Μεσαριά. Μπορείτε επίσης να βρείτε αρκετές απομονωμένες παραλίες, στις οποίες μπορείτε να φτάσετε μέσα από χωματόδρομους και γραφικά μονοπάτια.

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Πληθυσμός 185
Το Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται κοντά στη Σάμο. Κάθε καλοκαίρι είναι προορισμός αρκετών ιστιοφόρων, για όσους αναζητούν την ησυχία σε κάποια από τις παραλίες του.

ΔΟΝΟΥΣΑ
Πληθυσμός: 183
Κοντά στην Αμοργό βρίσκεται η Δονούσα, το νησί που σύμφωνα με τη μυθολογία ο Διόνυσος έκρυψε την Αριάδνη για να μην την βρει ο Θησέας. Κάτι που μοιάζει να ταιριάζει με το σημερινό χαρακτήρα του νησιού που προσφέρεται για ηρεμία.

ΗΡΑΚΛΕΙΑ
Πληθυσμός 150
Ένα από τα πιο όμορφα σκηνικά των Μικρών Κυκλάδων θα το συναντήσετε στην Ηρακλειά. Το νησί με τα μονοπάτια μέσα από ελαιώνες και τα μικρά χωράφια φημίζεται για το φυσικό τοπίο του.

ΜΑΡΑΘΙ
Πληθυσμός: 12
Το πιο αραιοκατοικημένο νησί των Δωδεκανήσων έχει ένα οικισμό με 12 κατοίκους το καλοκαίρι, που τον χειμώνα μειώνονται στους τρεις, μέλη της οικογένειας Αιμιλιανού που έφτασαν στο νησί το 1977. Στο Μαράθι δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι, ούτε καταστήματα. Μόνο μια παραλία, η ταβέρνα και το ξενοδοχείο της οικογένειας που υποδέχεται τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου