Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Εορτάζοντες την 6ην του μηνός Αυγούστου

 Εορτάζοντες την 6ην του μηνός Αυγούστου


 

  • Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

  • ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΟΠΤΑΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΝΗΣ

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΑΒΒΑΚΟΥΜ, ο Νεομάρτυρας

 

 

 

 

Αναλυτικά

 

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο ορός Θαβώρ για να προσευχηθεί. Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, όμως, ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δυο άνδρες, ο Μωϋσής και ο Ηλίας. Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μία για τον Κύριο, μία για το Μωϋσή και μία για τον Ηλία. Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ' αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: "Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός· αυτού άκούετε"1. Δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε. Οφείλουμε, λοιπόν, και εμείς όχι μόνο να Τον ακούμε, αλλά και να Τον υπακούμε. Σε οποιοδήποτε δρόμο μας φέρει, είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχούμε.
1. Ευαγγέλιο Λουκά, θ' 28-36.


Απολυτίκιο. Ήχος βαρύς.
Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου, την δόξαν σου καθώς ήδύναντο' λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς, το φως το αΐδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα δόξα σοι.


ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΟΠΤΑΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΝΗΣ
που μετονομάστηκε σε Σωφρονία Μοναχή, εν Αβύδω Βυζαντίου (1607)


Ο ΑΓΙΟΣ ΑΒΒΑΚΟΥΜ, ο Νεομάρτυρας
Για τον νεομάρτυρα αυτόν δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή του. Το Νέο Μαρτυρολόγιο και οι Συναξαριστές δεν τον αναφέρουν. Μόνο στον Κώδικα Ω 89, φ. 155 της Λαύρας αναφέρονται ότι στις 6 Αυγούστου 1628 μαρτύρησε ο όσιος και νέος μάρτυρας Αββακούμ στη μεγαλούπολη Θεσσαλονίκη, εις δόξαν και καύχημα των Ορθοδόξων χριστιανών. Στο ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα στην τοπική αγιολογία της Θεσσαλονίκης, δεν αναφέρεται τίποτα γι' αυτόν τον μάρτυρα. Στο Μικρό Ευχολόγιο η μνήμη του Αγίου αυτού αναφέρεται στις 6 Αυγούστου. (Επειδή όμως η μνήμη του συμπίπτει με τη γιορτή της Μεταμορφώσεως, ο Νεομάρτυρας αυτός γιορτάζεται άλλοτε την 5η και άλλοτε την 7η Αυγούστου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου