Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Εορτάζοντες την 13ην του μηνός Αυγούστου

 Εορτάζοντες την 13ην του μηνός Αυγούστου


 

  • Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ και ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ, του Ομολογητή

  • Η ΑΓΙΑ ΕΥΔΟΚΙΑ, η βασίλισσα

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΙΔΟΣ, ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

  • ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΔΩΡΟΘΕΟΣ και ΔΟΣΙΘΕΟΣ, ο υποτακτικός του

  • ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΟΡΙΣΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙΣΗΣ ΞΕΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΤΟΣ

  • ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ της Μόσχας (Ανακομιδή λειψάνων)

 

Αναλυτικά

 

Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ και ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ του Ομολογητή
Βλέπε βιογραφικό του σημείωμα την 21η Ιανουαρίου.

 

Η ΑΓΙΑ ΕΥΔΟΚΙΑ, η βασίλισσα
Ήταν κόρη του αθηναίου φιλοσόφου Λεοντίου και γεννήθηκε το 401 μ. Χ. Σπούδασε κατά τον καλύτερο τρόπο τη γραμματική, τη ρητορική και τη φιλοσοφία. Όταν πέθανε ο Λεόντιος, άφησε όλη την περιουσία του στους γιους του και σ' αυτήν άφησε μόνο 100 χρυσά νομίσματα. Όταν, λοιπόν, ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τα κληρονομικά της δικαιώματα, παντρεύτηκε τον Θεοδόσιο τον Β', μέσω της αδελφής του Πουλχερίας, που είχε κατενθουσιαστεί από τα σπάνια χαρίσματα της αθηναίας κόρης. Έτσι βαπτίστηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Ευδοκία, από Αθηναΐδα που την έλεγαν πρώτα. Η Ευδοκία από τη φύση της γυναίκα σεμνή, δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τις βασιλικές υποθέσεις. Την είλκυσε περισσότερο η αλήθεια του Χριστού, γι' αυτό και επεδίωξε να επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Όταν ο σκοπός της πραγματοποιήθηκε, αισθάνθηκε τη ψυχή της να φτερουγίζει στο θρόνο του Θεού. Η επιστροφή της, όμως, στη Βασιλεύουσα, επεφύλασσε εκπλήξεις. Οι σχέσεις της με τον Θεοδόσιο ψυχράνθηκαν, λόγω συκοφαντιών. Γι' αυτό, με την άδειά του επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου ίδρυσε πολλά μοναστήρια. Και με προσευχή, μελέτη και "εν πάση ευσέβεια και σεμνότητι"1, τελείωσε τη ζωή της.
1. Α' πρός Τιμόθεον, 6' 2.


Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΙΔΟΣ, ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
Ό μεγάλος αυτός ασκητής, υπήρξε ηγούμενος του μεγάλου κοινοβίου, που βρισκόταν κοντά στη Γάζα, όπου έλαμψαν με την πνευματική τους άσκηση ο Βαρσανούφιος με τον μαθητή του Ιωάννη, καθώς και ο μέγας αββάς Δωρόθεος. Ο όσιος Σέριδος απεβίωσε ειρηνικά.


ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΔΩΡΟΘΕΟΣ και ΔΟΣΙΘΕΟΣ, ο υποτακτικός του
Ό όσιος Δωρόθεος ήταν ασκητής στην κοινοβιακή Μονή του αββά Σέριδου, κοντά στη Γάζα. Μετά το θάνατο του αββά Ιωάννη του προφήτη, έφυγε από εκεί και ίδρυσε δική του Μονή, όπου έζησε ασκητικά και απεβίωσε ειρηνικά. Ο όσιος Δοσίθεος ήταν υποτακτικός του αββά Δωροθέου. Αναδείχθηκε και αυτός στην ασκητική πάλη και αφού έζησε κατά το παράδειγμα του γέροντά του, απεβίωσε ειρηνικά.


ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΟΡΙΣΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙΣΗΣ ΞΕΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ
Έζησε τον 12ο αιώνα μ. Χ. και ήταν κόρη ωραία και ενάρετη. Αυτό το παρατήρησε ο βασιλιάς Αλέξιος ο Κομνηνός και την πάντρεψε με το γιο του Ιωάννη, τον επονομαζόμενο Καλοϊωάννη, λόγω των πολλών του αρετών. Η ενάρετη βασίλισσα Ειρήνη, ξόδευε με απλοχεριά σε φιλανθρωπικά έργα, μόνη μάλιστα πήγαινε σε φτωχικές καλύβες, για να δώσει όχι μόνο χρήματα, αλλά και ανώτερη ενίσχυση και παρηγοριά της ελπίδας στον Χριστό. Επίσης, έκτισε γηροκομεία και ξενώνες και άφησε σ' αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά για την ασφαλή και άνετη συντήρησή τους. Στη συνέχεια όμως, η Ειρήνη δοκίμασε μεγάλες θλίψεις. Ο άντρας της σε μια εκστρατεία του στη Συρία το 1143, πέθανε. Αργότερα το ίδιο συνέβη και με τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της. Τότε η Ειρήνη, θέλησε να βρει ανακούφιση στις θλίψεις της μέσα στη μοναχική ζωή. Αφού λοιπόν πήρε και τη συγκατάθεση του βασιλιά γιου της Μανουήλ, αποσύρθηκε στη μονή Παντοκράτορος, όπου και έγινε μοναχή, μετονομασθείσα Ξένη. Εκεί τη βρήκε ο θάνατος και την κήδευσαν με μεγάλη απλότητα, όπως η ίδια το επιθυμούσε. Διότι λίγο πριν πεθάνει έλεγε ότι η βασίλισσα Ειρήνη είχε πεθάνει προ πολλού και δεν έμενε πλέον παρά μόνο η μοναχή Ξένη.


Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΤΟΣ
Μαρτύρησε δια ξίφους.


ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου