Πότε μπορεί το παιδί να εκτεθεί στον ήλιο
Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, οι γονείς ΔΕΝ πρέπει να εκθέτουν καθόλου στον ήλιο μωρά κάτω των 6 μηνών, μιας και το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο. Το δέρμα του μωρού δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσα ενός ενηλίκου οπότε είναι ευκολότερο για τις ηλιακές ακτίνες να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Εάν το παιδάκι είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών, τότε μπορεί να βγει στον ήλιο αλλά πάντα με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Όσον αφορά στις ώρες, είναι σημαντικό το παιδί να βγαίνει στον ήλιο τις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, με άλλα λόγια το διάστημα μεταξύ 11πμ και 4μμ κρίνεται απαγορευτικό. Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως σε γενικές γραμμές το μωρό άνω των 6 μηνών ή το παιδί δεν πρέπει να μένει στον ήλιο πάνω από μία ώρα καθημερινά, ωστόσο διευκρινίζει πως αν το παιδί βρίσκεται στον ήλιο τις πολύ πρωινές ή τις απογευματινές ώρες μετά τις 7μμ τότε μπορεί χωρίς φόβο να απολαύσει για περισσότερη ώρα την παραλία.
Ποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα
Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως όλα τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ήλιο, αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που θέλουν μεγαλύτερη προσοχή. Προστατεύστε, λοιπόν, ακόμα περισσότερο παιδί που:
- έχει ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας
- έχει κόκκινα ή ξανθά μαλλιά
- έχει ευαίσθητο δέρμα ή παρουσιάζει ευαισθησία στα μάτια
Το σωστό αντηλιακό
Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως δεν συνιστάται να εφαρμόζεται αντηλιακό σε μωρά κάτω των 6 μηνών μιας και το δερματάκι είναι πολύ ευαίσθητο και είναι καλό να μην έρχεται σε επαφή με τέτοιες ουσίες. Από εκεί και έπειτα (για μετά τους 6 μήνες δηλαδή) ο γονιός είναι καλό να βρει αντηλιακά κατάλληλα για την κάθε ηλικία του παιδιού.
Σημαντικό είναι να εφαρμόζετε το αντηλιακό 15 λεπτά πριν το παιδί μπει στην θάλασσα προκειμένου να μπορέσει να απορροφηθεί. Είναι επίσης καλό να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες, ενώ είναι απαραίτητο να το εφαρμόζετε κάθε φορά αφού έχετε σκουπίσει το παιδί. Αλείφετε με αυτό όλο το σώμα και το πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και του στόματος. Εκπαιδεύστε το παιδί να κλείνει τα μάτια του όταν του βάζετε στο πρόσωπο και μην ξεχνάτε την μύτη και τα αυτάκια! Το αντηλιακό πρέπει να είναι υποαλλεργικό και χωρίς άρωμα και πάντα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 20.
*Να σημειώσουμε ότι το αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB ενώ με δείκτη 30 απορροφά το 97%. Αντηλιακά με δείκτη 50+ πρακτικά δεν αυξάνουν την προστασία από την ακτινοβολία.
Τα κατάλληλα ρούχα
Εάν πρέπει να βγείτε έξω και δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, φορέστε τόσο στο μωρό όσο και στο παιδί ένα καπέλο με πλατύ γείσο που να σκεπάζει μέτωπο αλλά και σβέρκο. Προτιμήστε ένα με κορδόνι ή λάστιχο για να σταθεροποιείται καλύτερα.
Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα που είναι κατάλληλα για να κρατήσουν το δέρμα του δροσερό.
Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για το παιδί άνω των 2 ετών!
Αν πρόκειται το παιδί να εκτεθεί στον ήλιο για αρκετή ώρα αναζητήστε στην αγορά ρούχα με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, όπως μαγιό, T-shirts και σορτς για μωρά και παιδιά, τα οποία να προφέρουν 40 SPF ή και περισσότερο, ακόμα κι αν βραχούν.
Προτιμήστε την πυκνή ύφανση. Αν μπορείτε να δείτε τα δάχτυλά σας μέσα από το ύφασμα, τότε το συγκεκριμένο ρούχο δεν μπορεί να προστατέψει το παιδί σας από τον ήλιο.
Και κάποιες ακόμη σημαντικές συμβουλές για την παραλία
Στην παραλία, να είστε πάντοτε εξοπλισμένοι με ομπρέλα ή με μια μικρή τέντα για τον ήλιο.
Μάθετε τα παιδιά να καταφεύγουν στην σκιά της ομπρέλας όταν παίζουν στην παραλία. Αν η ομπρέλα είναι στημένη μακριά απ' την ακρογιαλιά, την οποία συνήθως προτιμούν τα παιδιά, θα πρέπει να στήσετε μια στο σημείο όπου παίζουν.
Έχετε πάντα μαζί σας και δίνετε στο παιδί άφθονο νερό, για να προλάβετε τυχόν αφυδάτωση.
Έχετε πάντα δεύτερο καπέλο στην τσάντα θαλάσσης, γιατί μπορεί το παιδί να χάσει ή να βρέξει το πρώτο.
Βεβαιωθείτε ότι το καρότσι με το οποίο μεταφέρετε το μωρό σκιάζεται με κουκούλα ή ομπρέλα. Βεβαιωθείτε ότι το καροτσάκι έχει επαρκή προστασία από τον ήλιο και στα πλαϊνά του μέρη.
Η κ. Παπαδάκη υπογραμμίζει πως σε γενικές γραμμές όσο λιγότερο εκτεθεί στον ήλιο ένα παιδί σε μικρή ηλικία, τόσο λιγοτερο κίνδυνο έχει να εμφανίσει αργότερα μελανώματα και καρκίνο του δέρματος.
www.mama365.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου