Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Εορτάζοντες την 22ην του μηνός Ιουλίου

 



Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ η Μαγδαληνή, η Μυροφόρος και Ισαπόστολος
Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ, η Παρθενομάρτυς
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΜΠΙΑΝΟΣ
Αναλυτικά
Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ η Μαγδαληνή, η Μυροφόρος και Ισαπόστολος
Η Μαρία αυτή ονομάστηκε Μαγδαληνή, επειδή καταγόταν από τα Μάγδαλα, πόλη που βρίσκεται δυτικά της θάλασσας της Γαλιλαίος. Συνέβη δε να την απαλλάξει ο Κύριος από επτά δαιμόνια που την ενοχλούσαν. Θέλοντας τότε να δείξει την ευγνωμοσύνη της η Μαρία για την ευεργεσία αυτή, αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην υπηρεσία του Σωτήρα Χριστού, όπως άλλοτε ο Δαβίδ για να δείξει ευγνωμοσύνη στο Θεό έψαλλε: “άσω τω Κυρίω τω ευεργετήσαντί με και ψάλω τω ονόματι Κυρίου του Υψίστου”1. Δηλαδή, άσματα ευγνωμοσύνης θα τονίσω στον Κύριο που με ευεργέτησε, και ύμνους δοξολογίας θα ψάλω στο όνομα του Κυρίου του Ύψιστου”. Έτσι, η Μαρία έγινε μαθήτρια του Κυρίου και Τον διακονούσε. Αυτή, μάλιστα, κατά την Ανάσταση του Κυρίου ήλθε πρώτη στον τάφο Του με αρώματα και άγγελοι ντυμένοι στα λευκά ανήγγειλαν σ’ αυτή την Ανάσταση Του. Η Μαρία, μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, εξακολούθησε να διακονεί στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ. Έπειτα πήγε στην Έφεσο, κοντά στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, οπού και πέθανε. Τάφηκε στην είσοδο της σπηλιάς, όπου αργότερα εκοιμήθησαν οι επτά παίδες εν Εφέσω.
1. Ψαλμός ιβ’, 6.
Απολυτίκιο. Ήχος α’. Τον τάφον σου Σωτήρ.
Χριστώ τω δι’ ημάς, εκ Παρθένου τεχθέντι, σεμνή Μαγδαληνή, ηκολούθεις Μαρία, αυτού τα δικαιώματα, και τους νόμους φυλάττουσα’ όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην εορτάζοντες, αμαρτημάτων την λύσιν, ευχαίς σου λαμβάνομεν.
Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ, η Παρθενομάρτυς
Μας είναι άγνωστο πότε έζησε. Στο Λειμωνάριο αναφέρεται ότι ήταν από τη Χίο, αλλά γι’ αυτό δεν έχουμε καμία αρχαία μαρτυρία. Η όσια Μαρκέλλα έγινε γνωστή από τους κατοίκους της νήσου Χίου, οι οποίοι πριν από πολλά χρόνια είχαν ναό στ’ όνομα της, πού έκανε πολλά θαύματα. Μεταξύ των άλλων θαυμάτων διηγούνται και αυτό: ότι στην παραλία, που ήταν ο ναός της όσιας, βρίσκουν χαλίκια γεμάτα αίματα πηγμένα, τα οποία αφού τα ξύσουν, τα βάζουν σε αγγεία και τα έχουν να θεραπεύουν αρρώστιες.
Απολυτίκιο. Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Της αγνείας το ρόδον και της Χίου το βλάστημα, την Αγίαν Μαρκέλλαν έν ωδαίς ευφημήσωμεν τμηθείσα γαρ χειρί τη πατρική, ως φύλαξ εντολών των του Χριστού, ρώσιν νέμει και κινδύνων απαλλαγήν, τοις προς αυτήν κραυγάζουσι* δόξα τω δεδοκότι σοι Ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν Ιάματα.
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΜΠΙΑΝΟΣ
Μαρτύρησε δια πνιγμού στη θάλασσα. Είναι ο ίδιος μ’ αυτόν της 22ας Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου