Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ενυδάτωση το καλοκαίρι

Μάθετε τα κύρια συμπτώματα της αφυδάτωσης

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή του χρόνου, που δεν πρέπει να συγκεντρωνόμαστε μόνο στο να τρώμε υγιεινά, αλλά και στο να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι. Γιατί ως γνωστόν, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μπορούν να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα, αν δεν υπάρχει η επαρκής κατανάλωση υγρών.

Το πολύτιμο νερό


Το νερό, αποτελεί ως γνωστόν ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο καθημερινό σιτηρέσιο του καθενός, σε κάθε εποχή του χρόνου και σε κάθε καιρική κατάσταση, γιατί μέσω αυτού, πραγματοποιούνται ορισμένες ζωτικότατης σημασίας λειτουργίες στον οργανισμό κάθε έμβιου όντος και ιδιαίτερα του ανθρώπου. Το νερό:

- Μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος.
- Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.
- Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
- Απομακρύνει μέσω των νεφρών τις τοξικές ουσίες και τα μεταβολικά κατάλοιπα των φαρμάκων.
- Ενυδατώνει και συνεισφέρει στη λίπανση των εσωτερικών επιφανειών των ιστών.

Αναγνωρίστε την αφυδάτωση

Τα κύρια συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι:

- Πονοκέφαλος
- Πυρετός
- Ξηροστομία
- Εμετός
- Ναυτία/Ζαλάδες
- Εύκολη κόπωση
- Αδυναμία πρόκλησης δακρύων
- Κράμπες στους μυς
- Απώλεια προσανατολισμού και ισορροπίας
- Αυξημένη επιθυμία για διούρηση

Πόσα υγρά πρέπει να πίνω;


Το Ν.Ι.Μ. (National Institute of Medicine), συνιστά την κατανάλωση περίπου 3 λίτρων υγρών την ημέρα για τους άνδρες και 2 λίτρων την ημέρα για τις γυναίκες. Εκτός από το νερό, τα υγρά αυτά μπορεί να είναι και διάφορα αφεψήματα, όπως ο καφές, το τσάι και οι χυμοί.

Επιπλέον πηγές ενυδάτωσης


Αυτό που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, στην παραπάνω προσπάθεια υπολογισμού της ημερήσιας πρόσληψης υγρών, η ποσότητα του νερού που βρίσκεται κρυμμένη στα τρόφιμα, ιδίως δε στα φρούτα και στα λαχανικά.

Καλοκαίρι και άσκηση

Η γυμναστική, στη διάρκεια του καλοκαιριού, και κατ’ επέκταση η υπερβολική εφίδρωση που επιφέρεται στο σώμα του ασκουμένου, δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για πρόσληψη υγρών, ηλεκτρολυτών και νερού. Σιγουρευτείτε είστε επαρκώς ενυδατωμένος κατά την διάρκεια και μετά από μια έντονη άσκηση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το νερό και οι …ανταγωνιστές

Να θυμάστε πάντα, ότι όταν μιλάμε για διατήρηση ενός σωστού επιπέδου ενυδάτωσης το καλοκαίρι, το νερό αποτελεί άριστη επιλογή. Τα αθλητικά ποτά είναι πολλές φορές απαραίτητα κατά την έντονη άσκηση, λόγω της απώλειας ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε υγρά με ροφήματα χαμηλού θερμιδικού κόστους.

Πηγή: mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου