Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Αρτοπούλα Ιωαννίνων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, δέντρο, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, φυτό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Στα βόρεια της Λάκκας Σουλίου, 46 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 33 χιλιόμετρα από την Παραμυθιά και 7 χιλιόμετρα από τον κόμβο της Τύριας, σε υψόμετρο 500 μ. βρίσκεται η Αρτοπούλα. Στις πλαγιές δυο λόφων είναι κτισμένο το χωριό και στα παρόχθια του ποταμού ο Κάμπος με τους συνοικισμούς Σπαρτινού και Αμμούδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 120 κατοίκους αλλά σήμερα μετράμε 41 σπίτια ανοιχτά και 67 μόνιμους κατοίκους.
Το πρώτο χωριό ήταν χτισμένο 1000 μέτρα πιο κάτω από το κυρίως χωριό, στη θέση «Κυπριό». 
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
 Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, λουλούδι, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Επειδή, όμως, υπήρχαν πολλά φίδια εκεί και οι κάτοικοι δεν άντεχαν τα τσιμπήματα και τους θανάτους, άρχισαν σιγά σιγά να μετακινούνται πιο πάνω. Σύμφωνα με άλλους όμως, η μετακίνηση έγινε επειδή το πρώτο χωριό βρισκόταν στο δρόμο, κοντά στο πέρασμα από Γιάννινα-Δωδώνη-Παραμυθιά και Σούλι και οι κάτοικοι υπέφεραν από τους Τούρκους και τους Αρβανίτες. "Τόσο στην παλιά όσο και στη νέα θέση το χωριό είχε το όνομα Έλεζνα, μέχρι το 1956 που μετονομάστηκε σε Αρτοπούλα, επειδή είχε πολλά οπωροφόρα δέντρα και έμοιαζε με την Άρτα, που είχε πορτοκαλεώνες". 
 Η εικόνα ίσως περιέχει: γρασίδι, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, ουρανός, λουλούδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΤα σλάβικα τοπωνύμια και τα πεζούλια που βλέπουμε μέσα στα δάση, μαρτυρούν ότι από δω πέρασαν οι Σλάβοι κατά τη βυζαντινή περίοδο και μερικοί απ’ αυτούς παρέμειναν και σιγά σιγά απορροφήθηκαν από τους ντόπιους.
Κατά την εποχή της Σουλιώτικης κυριαρχίας το χωριό μεγαλώνει αρκετά.
Σήμερα η Αρτοπούλα είναι ένα θαυμάσιο καταπράσινο χωριό, με καινούρια σπίτια, φως, νερό, ύδρευση και ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, βουνό, φυτό, δέντρο, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΟ επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το όμορφο τοπίο, να ανάψει ένα κεράκι στον Άγιο Γεώργιο ή στο μοναστήρι ή στον Άγιο Κοσμά ή στην Παναγιά ή και στα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Ιωάννη, των Αποστόλων και της Αγίας Κυριακής, να περπατήσει τα μονοπάτια, να δροσιστεί στη βρύση της Ειρήνης, του Στρίγλου, της Πλατείας, του Μποστανιού, να δει την έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας, να γευτεί το ντόπιο τσίπουρο και τα παραδοσιακά φαγητά και να νιώσει την αρτοπουλιώτικη φιλοξενία.Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, φυτό, δέντρο, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, φυτό, δέντρο, γρασίδι, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου