Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Δήμος Βοΐου : Η ελληνική μυθολογία στο Αρχοντικό Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη...Σάββατο 12 Οκτωβρίου.


12.10.2019 | ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ – ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ
Το τριήμερο των παράλληλων εκδηλώσεων του Δήμου Βοΐου για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρηση» περιλαμβάνει το άνοιγμα του Αρχοντικού Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019.
Η εσωτερική τοιχογράφηση, του «χειμωνιάτικου» είναι αυτό που δίνει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα στο Αρχοντικό. Είναι ζωγραφισμένη κάθε γωνία με ιστορίες από την Θεογονία του Ησίοδου, όπως την εξιστόρησε ο Χαρίσιος Μεγδάνης στο βιβλίο του «ΠΑΝΘΕΟΝ» που εκδόθηκε το έτος 1812.
Η θεματολογία της θεογονίας είναι η γέννηση των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου, των υπόλοιπων θεοτήτων και των τεράτων της Ελληνικής Μυθολογίας.
Το Αρχοντικό θα ανοίξει τις πόρτες το πρωί (11:30) και θα μείνει ανοιχτό μέχρι το απόγευμα (17:00). Νωρίτερα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη εισήγηση του κ. Παναγιώτη Μπασιά (ταμία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης) με τίτλο «Χαρίσιος Μεγδάνης (1768 – 1823)».
Το Αρχοντικό Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη ανήκει σήμερα στην οικογένεια Κανατσούλη, την οποία και ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρότασης μας για την συμμετοχή της, στις εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου