Παραδοσιακή συνταγή
Υλικά:
-1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-2 φακελάκια μαγιά
-1/2 κ.γλ. αλάτι
-2 κ.γλ. ζάχαρη
-2 κ.σ. γλυκάνισο
-3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
-1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
-λίγο σουσάμι
-λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας
Εκτέλεση:
-Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. -Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.
-Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου.
-Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη.
-Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα.
-Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λιγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού.
-Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.
agiameteora.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου