Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Το Άγιο Μανδήλιο και το Άγιο Κεράμιο του Κυρίου (16 Αυγούστου)

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιο μανδηλιο
Ανάμνησις της εισόδου της αχειροτεύκτου μορφής του Κυρίου ημών Iησού Xριστού εκ της Εδεσσηνών πόλεως εις την θεοφύλακτον και βασιλίδα, δηλ.του Αγίου Μανδηλίου.
Το Άγιο Κεράμιο
Εορτάζουν στις 16 Αυγούστου
”Εν τω φωτί της δόξης του προσώπου σου, Κύριε, πορευσόμεθα και εν τω ονόματί Σου αγαλλιασόμεθα εις τον αιώνα.”
Θάξιζε να αγωνίζεται κανείς χίλια χρόνια για να δη αυτή την ομορφιά για μια στιγμή μόνο.Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
Άγιο Μανδήλιο_Спас Нерукотво́рный-чудотворный Мандилио́н _The Holy Face of Edessa, Mandylion 8283698571_da3e39ae01_bΤο Άγιο Κεράμιο λέγεται έτσι για τον εξής λόγο. Ο εγγονός του Αυγάρου εξέκλινε απ’ την ευσέβεια των προγόνων του και έγινε ασεβής, και ως τέτοιος θέλησε να αφαιρέσει το Άγιο Μανδήλιο από την πύλη της ‘Εδεσσας της Μεσοποταμίας, (σημερινή Ούρφα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας), όπου το είχε βάλει ο ευσεβής παππούς του, για να το προσκυνεί ο κάθε εισερχόμενος στην πόλη, και να στήσει κάποιο άγαλμα στη θέση του.
Ο δε επίσκοπος της πόλης, γνωρίζοντας από θεία αποκάλυψη την κακή πρόθεση του βασιλιά, έκρυψε την εικόνα μέσα σ’ ένα θόλο που υπήρχε πάνω απ’ την εικόνα, ανάβοντας και λύχνο μπροστά της, και, αφού σκέπασε το Άγιο Μανδήλιο με μια κεραμίδα, έχτισε τον τοίχο με πλίνθους. Μετά από πολλά χρόνια,επί βασιλέως Hρακλείου ,τον καιρό που ο βασιλιάς των Περσών Χοσρόης πολιόρκησε την Έδεσσα, ο επίσκοπος- Ευλάβιος– είδε στον ύπνο του μια γυναίκα επίσημη, η οποία του είπε να σκάψει για να βρει την αχειροποίητο εικόνα του Κυρίου, όπως και έγινε. Αλλά μαζί με το Άγιο Μανδήλιο βρήκε τον μεν λύχνο αναμμένο, την δε εικόνα τυπωμένη και στην κεραμίδα, και αυτή ονομάστηκε Άγιο Κεράμιο. Οι δε Πέρσες κακοί κακώς εκδιώχθηκαν με την χάρη του Αγίου Κεραμίου και Μανδηλίου.
Η μεταφορά του αγίου μανδηλίου από την Έδεσσα στην Κωνσταντινούπολη εγινε επί της βασιλείας Ρωμανού του Λεκαπηνού το 944. Κατά το διάστημα της μεταφοράς του Αγίου Μανδηλίου από την ‘Εδεσσα στην Κωνσταντινούπολη γίνονταν καθ’ οδόν τα ίδια θαύματα ιάσεων που πραγματοποιούσε ο Χριστός.
Το ‘Αγιο Μανδήλιο έφθασε στο Προάστιο των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο και την επομένη 16 Αυγούστου έγινε η μεγάλη λιτάνευσή του γύρω από την Πόλη και μέσα στην Πόλη για να αγιασθεί ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη και αφού τοποθετήθηκε προσωρινά στην Αγία Σοφία για να προσκυνήσει όλος ο λαός, μετά μεταφέρθηκε και έμεινε μονίμως στον Ναό του Αυτοκρατορικού Παλατιού . Κατά δε το 967 ο Νικηφόρος Φωκάς μετεκόμισε εξ Εδέσσης και την Κέραμον. Φυλασσόταν στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Φάρου μαζί με το Μανδήλιο. Μετά όμως την άλωση της Πρωτεύουσας από τους σταυροφόρους το Κεράμιο έχει την ίδια τύχη με το Ιερό Μανδήλιο. Μεταφέρεται στη Γαλλία από τον βασιλιά Λουδοβίκο τον Θ΄(1226‐1270) και τοποθετείται στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο λεηλατείται κατά τη γαλλική Επανάσταση (1789) και το Ιερό Κεράμιο εξαφανίζεται.
HTTP://WWW.IMD.GR/HTML/GR/SECTION02/THRISK/MANDILIO.HTM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου