Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Παιδιά και χοληστερόλη...Οι κίνδυνοι


Οι κίνδυνοι της ψηλής χοληστερόλης στα παιδιά συχνά υποτιμώνται. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που έχουν ψηλή χοληστερόλη είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν να διατηρούν μια ψηλή χοληστερόλη και αργότερα προκαλώντας έτσι, από νωρίς στη ζωή τους, αλλοιώσεις με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.

Οι βλάβες στις αρτηρίες, όπως για παράδειγμα οι πλάκες αθηρωμάτωσης και η αρτηριοσκλήρυνση, που δημιουργούνται λόγω ψηλής χοληστερόλης στο αίμα, αρχίζουν να σχηματίζονται από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία.
Έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια νεκροψιών σε παιδιά, έδειξαν ότι υπάρχουν στρώματα λίπους σε αρτηρίες παιδιών προσχολικής ηλικίας και μικρότερα. Οι βλάβες αυτές είναι τα πρώτα καθοριστικά σημεία πάνω στα οποία δημιουργούνται οι πλάκες αθηρωμάτωσης που μπορούν να σχηματιστούν σε ζωτικά αγγεία όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που προέρχονται από τη Νέα Υόρκη και παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 4 ετών που έχουν ψηλή χοληστερόλη αίματος, θα συνεχίσουν να έχουν μια ψηλή χοληστερόλη και 5 χρόνια αργότερα. Είναι πολύ πιθανόν ότι τα παιδιά αυτά θα συνεχίσουν να έχουν ψηλή χοληστερόλη και όταν θα γίνουν ενήλικες.
Ακόμη ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα των ερευνών αυτών, είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών με ψηλή χοληστερόλη, που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρές ουσίες, πετυχαίνουν να χαμηλώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη και άλλες λιπαρές ουσίες δεν είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων των παιδιών άνω των 2 ετών. Σε παιδιά άνω των 2 ετών, η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες δεν επηρεάζει τη σωματική ή πνευματική τους ανάπτυξη.  
Η πρόληψη για τις καρδιακές και άλλες αγγειακές ασθένειες που προκαλούνται από την ψηλή χοληστερόλη αίματος πρέπει να αρχίζει από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία. Ήδη από την ηλικία των 3 ή 4 ετών πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των παιδιών από την ψηλή χοληστερόλη.
Στα παιδιά μια ολική χοληστερόλη άνω των 170 mg/dl θεωρείται ψηλή. Τα παιδιά με χοληστερόλη σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να παρακολουθούνται και να λαμβάνονται μέτρα για την μείωση της.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται για τη χοληστερόλη αίματος;
  1. Τα παιδιά που έχουν κάποιο στην οικογένειά τους (ακόμη και θείο ή θεία, παππού ή γιαγιά) που διαγνώσθηκαν με καρδιακή πάθηση σε νεαρή ηλικία. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να ήταν καρδιακή προσβολή, άλλη καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ξαφνικός θάνατος πριν από την ηλικία των 55
     
  2. Παιδιά των οποίων ένας γονιός έχει ψηλή χοληστερόλη άνω των 240
     
  3. Παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία ή ψηλή πίεση.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους της ψηλής χοληστερόλης;
  1. Όταν τα παιδιά συμπληρώσουν το δεύτερο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή ακόμη άπαχο γάλα. Το τυρί και το γιαούρτι είναι καλές εναλλακτικές λύσεις
     
  2. Στη διατροφή των παιδιών θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά
     
  3. Θα πρέπει στο σπίτι να υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά και να λιγότερα έτοιμα σνακ, τσιπς, σοκολάτες και παγωτά
     
  4. Για το μαγείρεμα να χρησιμοποιούνται φυτικά έλαια αντί βούτυρο, μαργαρίνη ή άλλο ζωικό λίπος. Επίσης να χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι ετοιμασίας φαγητών παρά το τηγάνισμα.
Οι καλές συνήθειες διατροφής, η μείωση της χοληστερόλης, ο περιορισμός των λιπαρών ουσιών στη διατροφή, η ενθάρρυνση των παιδιών να παίζουν έξω και να έχουν μια τακτική σωματική δραστηριότητα με γυμναστική και άλλα σπορ, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ψηλής χοληστερόλης, της αθηρωμάτωσης και της αρτηριοσκλήρυνσης σε μικρά παιδιά.  
Οι γονείς εφαρμόζοντας τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό στην πρόληψη καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών όταν τα παιδιά τους θα γίνουν ενήλικες.

  www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου