Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ν.Τραμπ για Ελλάδα: «Είναι συνεπής σύμμαχος αντίθετα με την Γερμανία & την Τουρκία - Μας βλέπουν σαν κουμπαρά του ΝΑΤΟ»

Ν.Τραμπ για Ελλάδα: «Είναι συνεπής σύμμαχος αντίθετα με την Γερμανία & την Τουρκία - Μας βλέπουν σαν κουμπαρά του ΝΑΤΟ»

Έτοιμος να έρθει σε ρήξη με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ, την οποία Ελλάδα εγκωμιαστικά και όχι τυχαία την αναφέρει ως «συνεπή σύμμαχο» αφού είναι η δεύτερη χώρα σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από τα εξοντωτικά Μνημόνια.
Είναι εξοργισμένος με τις υπόλοιπες χώρες που αρνούνται να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Δυτικής Συμμαχίας, όπως συμφωνήθηκε στη Βαρσοβία το 2014.
Ο Ν.Τραμπ θα δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να είναι ο κουμπαράς όλου του κόσμου».
«Οι μόνες χώρες που τήρησαν τις υποχρεώσεις τους, εκτός των ΗΠΑ, είναι η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εστονία και η Πολωνία.»
Όλες οι υπόλοιπες θεωρείται ότι δημιουργούν προβλήματα και ειδικότερα η Γερμανία
Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πλανητάρχης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναφέρεται με θετικό τρόπο για τη χώρα μας.
Είχε αναφέρει πως το ποσό που πρέπει να διατίθεται για την άμυνα, πρέπει να περιλαμβάνει και αγορές στρατιωτικού υλικού. Βέβαια η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16, με ένα κόστος της τάξης των 1,6 δις. δολαρίων, που θεωρείται ικανοποιητικό για μία χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας.
Η χώρα μας, ναι μεν είναι τυπική στις υποχρεώσεις της, αφού χρησιμοποιεί το 3,61% του ακαθάριστο εγχώριου προϊόντος για τις αμυντικές δαπάνες, όμως σε αυτές περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων στρατιωτικών. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τραμπ αναφέρεται με θετικά λόγια για την Ελλάδα στην επιστολή του.
Όπως είπε διπλωματική πηγή, ο κ. Τσίπρας θα είναι ένας εκ των τεσσάρων ηγετών, που δεν θα αντιμετωπίσει την οργή του Αμερικανού προέδρου. Αντίθετα, στις επιστολές που έστειλε σε χώρες οι οποίες δεν «πιάνουν» το ποσοστό του 2%, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις.
Πιο αρνητικές χαρακτηρίζονται οι επιστολές προς την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Ο κ. Τραμπ θεωρεί αδιανόητο να ξοδεύει η Αμερική δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και οι ίδιες να μην κάνουν τίποτα από την πλευρά τους, ούτε καν τα συμφωνηθέντα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας, αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα ζητώντας από την κ. Μέρκελ να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, στρατιωτικές και οικονομικές.
Ο κ. Τραμπ φέρεται να εγκαλεί επίσης τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.
Ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, ένας εκ των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, δήλωσε χθες ότι πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τονίσει στους ηγέτες των άλλων χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι «ο κουμπαράς όλου του κόσμου».
Η προεδρική προειδοποίηση θα γίνει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος μίλησε στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, ενώ αυτό βρισκόταν εν πτήσει με προορισμό τη Δυτική Βιρτζίνια.
«Αυτό που θα κάνει ο πρόεδρος», τόνισε ο κ. Γκίντλεϊ, «είναι να πάει στις συναντήσεις αυτές έχοντας κατά νου να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό και να σταθεί στο πλευρό των εταίρων και των συμμάχων μας».
«Αλλά, όπως έχει πει πολλές φορές ήδη (ο κ. Τραμπ), η Αμερική πολύ συχνά αντιμετωπίζεται σαν είναι ο κουμπαράς του κόσμου», είπε ο εκπρόσωπος.
«Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Γκίντλεϊ.
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει την πίεση -σε μερικές περιπτώσεις την εντείνει- προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη του NATO, όπως η Γερμανία, από τα οποία απαιτεί να αυξήσουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες

http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου