Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθιερώνει πιστοποιητικό της σχετικής γνώσης χρήσης φυτοφαρμάκων για τους αγρότες




Στην ανάγκη ορθής χρήσης φυτοφαρμάκων για την παραγωγή ενός ασφαλούς, φτηνού (με χαμηλό κόστος) και εμπορικού τροφίμου, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε πάνελ εσπερίδας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/10/2014), στα πλαίσια της Έκθεσης Farmer Expo Hellas. Την επιστημονική επιμέλεια της εσπερίδας είχε η Food Allergens Laboratory. Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων και την ανάγκη συνεργασιών, με στόχο την παραγωγή ενός ασφαλούς, φτηνού και εμπορικού τροφίμου. Όπως ανέφερε στην εσπερίδα ο κ. Δ. Βλάχος, από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο τον τρόπο που θα γίνεται η πιστοποίηση των γνώσεων που θα πρέπει να έχουν οι αγρότες για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων, οι επαγγελματίες αγρότες στη χώρα μας θα πρέπει να πιστοποιηθούν ότι γνωρίζουν την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών. Η πιστοποίηση θα γίνει μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος του ΥπΑΑΤ. Την εκπαίδευση θα κληθούν να κάνουν όσοι αγρότες δεν καταφέρουν να απαντήσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ερωτήσεων. Η όλη διαδικασία θα γίνεται σε ειδικά πιστοποιημένα κέντρα της περιοχής τους και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να επιλέξουν τη σωστή απάντηση (διαβάστε τις ερωτήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων). 

Στην τοποθέτησή του ο Διευθυντής των εκδόσεων ΑγροΤύπος Δρ. Κ. Γιαννοπολίτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων, που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις σωστής εφαρμογής του. «Η λύση για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων θα είναι να γίνει άμεσα υποχρεωτική η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών στη χώρα μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαία η οργάνωση των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες θα έχουν γεωπόνους που θα είναι μαζί τους στα χωράφια και θα τους στηρίζουν». Και κατέληξε: «Οι έλεγχοι στη χώρα μας και στην ΕΕ δείχνουν ότι οι Έλληνες αγρότες παράγουν «καθαρά» προϊόντα. Όμως ο Έλληνας καταναλωτής φοβάται για τα τρόφιμα που καταναλώνει επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στις ελεγκτικές αρχές της χώρας του» και παρέθεσε παραδείγματα από «ελληνοποιήσεις» που γίνονται στην Ελλάδα με προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό. 

Ο κ. Ανδρέας Βαρλάμης, Δ/ντης Food Allergens Laboratory και πρόεδρος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ενδιαφερόμενων μερών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων – EFSA, αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (παραγωγών, βιομηχανίας τροφίμων, βιομηχανίας φυτοπροστατευτικών κ.α.) με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της σωστής χρήσης. 

Ο Δρ. Γεώργιος Μηλιάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Food Allergens Laboratory, αναφέρθηκε στους ελέγχους υπολειμμάτων που πραγματοποιούν τα κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια στη χώρα μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όπως επισήμανε, συνολικά στην ΕΕ υπάρχουν 282 πιστοποιημένα εργαστήρια ελέγχων. Ετησίως ελέγχονται περίπου 79.000 δείγματα. Από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων ένα ποσοστό 97,5% βρίσκονται μέσα στα όρια που έχει επιβάλλει η Κομισιόν, ενώ το υπόλοιπο υπερβαίνει τα όρια. 

Όσον αφορά τους Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να έρχονται πρώτοι σε ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών της ΕΕ για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Υπάρχει ένα αξιόλογος αριθμός πιστοποιημένων εργαστηρίων στη χώρα μας που κάνει ελέγχους. Σε επίπεδο ΕΕ πρώτη σε αριθμό εργαστηρίων είναι η Γερμανία (35 συνολικά) με τη χώρα μας να έχει 13, ενώ πολύ πίσω βρίσκεται η Ολλανδία που έχει μόλις 2. 

Η χώρα μας παρουσιάζει μια καλή εικόνα στις υπερβάσεις υπολειμμάτων (MRLs) σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Περίπου ένα ποσοστό 2,3% των ελληνικών τροφίμων εμφανίζεται να υπερβαίνει τα όρια, αρκετά χαμηλό σε σχέση για παράδειγμα με το Βέλγιο που το ποσοστό αυτό φτάνει στο 4,4%. Ωστόσο είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που έχουν οι κύριοι ανταγωνιστές μας Ιταλοί (1,3%) και Ισπανοί (1,2%). Τα κυριότερα τρόφιμα στην ΕΕ που παρουσιάζουν υπερβάσεις είναι τα ψυχανθή, τα μπαχαρικά, οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια κ.α. 

Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα τρόφιμα που εισάγονται στην ΕΕ από τις τρίτες χώρες. Ποσοστό 50% των ελέγχων που γίνονται στις εισαγωγές από την Καμπότζη υπερβαίνουν τα όρια, ενώ από την Ινδία φτάνει στο 28% και από την Ταϊλάνδη στο 20%. Τα αμπελόφυλλα από Τουρκία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες υπερβάσεις. Ειδική αναφορά έγινε και για το θέμα των πολλαπλών υπολειμμάτων που παρουσιάζουν κάποιες κατηγορίες τροφίμων. 

Στις υπηρεσίες και τις ελεγκτικές αρχές στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Δ. Βλάχος, από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ. Όπως επισήμανε «τα φυτοφάρμακα αποτελούν ένα αναγκαίο εργαλείο για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων». Όσον αφορά τα φορτία που εισάγονται από τρίτες χώρες και έχουν βρεθεί να υπερβαίνουν τα όρια είτε καταστρέφονται (κυρίως τα νωπά τρόφιμα) είτε επιστρέφουν στην χώρα παραγωγής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει το ΥπΑΑΤ με τους παραγωγούς για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων, όπως επίσης και με τα σούπερ μάρκετ για τους αυτοελέγχους που πραγματοποιούν. 

Στην ανάγκη οι Έλληνες παραγωγοί να χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα με βάση τις οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος αναφέρθηκε η κ. Φ. Υδραίου, Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ). «Ο Σύνδεσμος στηρίζει τα προγράμματα ενημέρωσης του χρήστη και μελετά σε κάθε περιοχή τα προβλήματα φυτοπροστασίας που υπάρχουν σε καλλιέργειες «ήσσονος» σημασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Επίσης τόνισε ότι αναλαμβάνονται δράσεις ενάντια στη χρήση παράνομων προϊόντων. Ακόμη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ για τη δημιουργία ενός πλαισίου όπου θα ανταλλάσσονται απόψεις και πληροφορίες για θέματα που αφορούν την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. 

«Η προστασία του καταναλωτή έχει να κάνει με την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων», δήλωσε η Δρ Ε. Αλευρίτου, Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. Πρόσθεσε επίσης ότι θα ήθελε να υπήρχαν κονδύλια, ώστε να ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητοι έλεγχοι στη χώρα μας υπό την αιγίδα των καταναλωτικών οργανώσεων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των καταναλωτών της χώρα μας μέσα από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και από φορείς που θα είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας (ΕΦΕΤ, καταναλωτικές οργανώσεις κ.α.). 

«Η βιομηχανία τροφίμων στη χώρα μας συνεργάζεται με τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εκεί που πρέπει», ανέφερε ο κ. Χ. Αποστολόπουλος, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στη συνέχεια τόνισε ότι ο Έλληνας καταναλωτής «φοβάται» επειδή είναι θύμα παραπληροφόρησης. Πρόσθεσε ότι ποσοστό 98% των ελληνικών τροφίμων είναι ασφαλές και εντός ορίων της ΕΕ. 

Αναφορά στους ελέγχους που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Υπολειμμάτων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, έκανε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Μπενακείου με ένα δίκτυο εργαστηρίων της χώρας μας για τη διενέργεια από κοινού τεχνικών ελέγχων. 

Στα προβλήματα που υπάρχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο κ. Δ. Δημητριάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αν. Μάνης και μέλος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας. «Δυστυχώς στη χώρα μας με την πάροδο του χρόνου η ολοκληρωμένη διαχείριση εκφυλίστηκε», τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια Επιτροπή, η οποία θα καθορίζει τους κανόνες για την παραγωγή ενός ποιοτικού και ασφαλούς προϊόντος.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου