Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Το παζλ του σκανδάλου της Cyta ολοκληρώνεται…

Ένα - ένα τα κομμάτια του «παζλ» μπαίνουν στη θέση τους αποκαλύπτοντάς μας έτσι σε όλο του το μεγαλείο τον τρόπο που...σχεδιάστηκε το σκάνδαλο της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της Cyta στη Δρομολαξιά. Ένα από τα κομμάτια του «παζλ», από τα πιο βασικά, το τοποθετεί σήμερα η «Αλήθεια». Είναι η κωλυσιεργία που ακολουθήθηκε από τους προηγούμενους κυβερνώντες, με στόχο να μη θεσπιστούν από τη Βουλή οι κανονισμοί λειτουργίας του Ταμείου Συντάξεων, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ από το 2006. Γιατί έτσι και η Βουλή ψήφιζε αυτούς τους κανονισμούς, αυτόματα το εν λόγω ταμείο θα γραφόταν στο σχετικό μητρώο και θα υπαγόταν κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών. Επίσης, θα άνοιγε ο δρόμος για έλεγχό του και από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ή ακόμα και από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται η Cyta.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
Από το 2006 που ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία οι συντεχνίες της Cyta πίεζαν προς την κατεύθυνση της έγκρισης των κανονισμών ώστε να ελέγχεται το Ταμείο Συντάξεών τους, αλλά δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Το θέμα πήρε το δρόμο της Βουλής, και συγκεκριμένα της Επιτροπής Ελέγχου, με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου. Άρχισε να συζητείται τον Ιανουάριο του 2011, στα πλαίσια της συζήτησης του σκανδάλου της επένδυσης της Δρομολαξιάς, η οποία πάλι έγινε χωρίς την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών και των συντεχνιών της Αρχής.

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ.
Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή επί τρία χρόνια που το θέμα συζητείτο στην Επιτροπή Ελέγχου, οι αρμόδιοι με διάφορες δικαιολογίες παραπλανούσαν τους βουλευτές. Πότε τους έλεγαν ότι οι κανονισμοί προωθούνται, πότε ότι είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, πότε ότι ζητήθηκαν κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις, τέτοια. Με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην υπάρχουν εγκριμένοι κανονισμοί για το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, και συνεπώς να υπάρχει νομικό κενό στη λειτουργία του. Δηλαδή, από το 2006 το Ταμείο Συντάξεων της Cyta λειτουργεί παράνομα!

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
Η έλλειψη αυτών των κανονισμών έδωσε την ευχέρεια στη διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της Cyta, που αποτελείται από τα μέλη του ΔΣ, με πρόεδρο της τον εκάστοτε πρόεδρο του ΔΣ, να διαχειρίζεται τα χρήματα του Ταμείου (περίπου 750 εκατ. ευρώ) όπως θέλει και χωρίς να δίνει εξηγήσεις σε κανένα. Ούτε και στους υπαλλήλους που είναι δικά τους τα χρήματα! Αυτή η έλλειψη ελέγχου είχε σαν αποτέλεσμα η διαχειριστική επιτροπή να επενδύσει πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα του ταμείου. Πέραν των επενδύσεων, η διαχειριστική επιτροπή έφτασε στο σημείο να χρηματοδοτεί και επενδύσεις τρίτων, με αποτέλεσμα ειρωνικά να χαρακτηριστεί σαν «Cyta bank».

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ.
Η «Αλήθεια» είναι κάτοχος διαφόρων επιστολών που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των αρμοδίων γύρω από το θέμα. Κάποιες από αυτές ανήκουν στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος ως και μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο ασκούσε πιέσεις και προς την κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και προς τη Cyta και τον πρόεδρό της, Στάθη Κιττή, για να καταθέσουν στη Βουλή τους κανονισμούς για να ελέγχεται το Ταμείο Συντάξεων. Χωρίς ανταπόκριση, εννοείται...

ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΗ ΑΜΕΛΕΙΑ.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής: Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 ο κ. Γεωργίου απέστειλε στον τότε υπουργό Οικονομικών αυστηρή επιστολή (προηγήθηκαν πολλές άλλες), με την οποία τον κατηγορούσε για ασύγγνωστη αμέλεια και καθυστέρηση στη σύνταξη των εν λόγω κανονισμών και τον καλούσε όπως προβεί αμέσως «σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για επίσπευση των διαδικασιών για άμεση εγγραφή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ» κάτω από τον έλεγχο της Εποπτικής Αρχής των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

ΣΙΑΡΛΗ ΠΡΟΣ ΚΙΤΤΗ.
Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή απάντησε μετά από ...δύο περίπου μήνες! Όχι προς τον κ. Γεωργίου αλλά προς τον κ. Κιττή, προς τον οποίο επέρριψε την ευθύνη της κωλυσιεργίας, αφού αυτός επεξεργαζόταν τους κανονισμούς. Συγκεκριμένα, στις 13 Νοεμβρίου 2012 ο κ. Σιαρλή με επιστολή του προς τον κ. Κιττή τον καλούσε να ολοκληρώσει το συντομότερο την επεξεργασία των κανονισμών για να προωθηθούν στη Βουλή για ψήφιση, ώστε το Ταμείο Συντάξεων της Cyta να εποπτεύεται / ελέγχεται.

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.
Στις 1 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Γεωργίου απέστειλε νέα επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Cyta με την οποία πάλι ζητούσε ενημέρωση για τους λόγους της κωλυσιεργίας για την κατάθεση στη Βουλή των κανονισμών ώστε να ελέγχεται το Ταμείο Συντάξεων της Cyta. «Παρακαλώ όπως η παρούσα επιστολή θεωρηθεί ως επείγουσα και άκρως σημαντική για το περιεχόμενό της, καθότι κρίνουμε ως απαράδεκτη την καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους της ΑΤΗΚ για τη λειτουργία του Ταμείου Συντάξεών της, χωρίς κανονισμούς, καθώς επίσης και τη μη υπαγωγή του από το 2006 μέχρι σήμερα κάτω από τον έλεγχο της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής του Ταμείου Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών» τόνιζε στην εν λόγω επιστολή του ο κ. Γεωργίου.

ΚΙΤΤΗΣ ΠΡΟΣ ΣΑΡΡΗ ΓΙΑ ΣΙΑΡΛΗ.
Η πιο εκπληκτική επιστολή είναι αυτή που απέστειλε ο κ. Κιττής προς τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, στις 7 Μαρτίου 2013 (δηλαδή μια εβδομάδα μετά που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Αναστασιάδη). Σ' αυτήν ο κ. Κιττής «καρφώνει» τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, για το θέμα των κανονισμών του Ταμείου Συντάξεων. Βασικά τον κατηγορεί ότι του απέκρυψε το γεγονός ότι οι κανονισμοί είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Χριστόφια στις 9.9.2011, με αποτέλεσμα ο ίδιος (ο κ. Κιττής) να δηλώνει δημόσια αλλά και στη Βουλή τα αντίθετα και να παραπλανεί... Μια καταγγελία αρκετά σοβαρή, αφού αφήνει υπονοούμενα ότι σκόπιμα το Υπουργικό του κ. Χριστόφια καθυστερούσε την κατάθεση των κανονισμών στη Βουλή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ.
Συγκεκριμένα, στην αρχή της επιστολής του αυτής ο κ. Κιττής παραθέτει το ιστορικό της σύνταξης των κανονισμών αυτών, όπως το γνώριζε ο ίδιος, δηλαδή: Ετοιμάστηκε το προσχέδιο από τη Cyta και στάλθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στις 28.1.2010, στη συνέχεια το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού το έστειλε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο στις 18.1.2011, η Νομική Υπηρεσία αφού ολοκλήρωσε τον έλεγχο το επέστρεψε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού στις 6.6.2011 και στη συνέχεια το επεξεργασμένο κείμενο υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 14.7.2011.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ.
Και ιδού τι λέει στη συνέχεια ο κ Κιττής: «Από την ημερομηνία υποβολής των κανονισμών στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και σήμερα, υπήρξε επανειλημμένη ανταλλαγή επιστολών και προφορικών συνομιλιών μεταξύ των αρμοδίων του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού με τους αρμόδιους λειτουργούς της Cyta, καθώς και συμμετοχή των αρμοδίων του υπουργείου και της Cyta σε κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου συζητήθηκε και το θέμα της καθυστέρησης της ψήφισης των κανονισμών και υπήρξε έντονη προσπάθεια καταλογισμού στη Cyta της ευθύνης για την καθυστέρηση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω, αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του ημερομηνίας 9.9.2011 ενέκρινε τις τροποποιήσεις των κανονισμών και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει τους κανονισμούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση, κάτι που δεν έγινε ακόμα. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στη ζημιά που γίνεται τόσο καιρό στη Cyta (αναστάτωση στο προσωπικό, πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, αγωγές) από τον επιχειρούμενο καταλογισμό στη Cyta της ευθύνης για την καθυστέρηση στην ψήφιση των κανονισμών. Και καθ' όλη αυτή τη διάρκεια, η πολιτικά προϊσταμένη αρχή, η οποία εκ των πραγμάτων είχε την ευθύνη της καθυστέρησης, άφηνε εντελώς ακάλυπτη τη Cyta, αφού ουδέποτε αναφέρθηκε γραπτώς και / ή προφορικώς από το υπουργείο Οικονομικών, ότι οι κανονισμοί είχαν από καιρό εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, με επιπρόσθετο αποτέλεσμα, εν αγνοία μου, ως πρόεδρος της Cyta και του Ταμείου Συντάξεών της, να παραπλανώ την πολιτεία, τις αρχές, τα ΜΜΕ και το προσωπικό της Cyta, λέγοντας ότι οι κανονισμοί εκκρεμούν στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ είχαν εγκριθεί από τις 9.9.2011. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε να μας ζητά να προβούμε σε τροποποίηση των κανονισμών, ακόμα και μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου