Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δηλώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για το επίδομα θέρμανσης

perifereia1Για το μείζον θέμα του πετρελαίου θέρμανσης ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους οι επικεφαλής των παρατάξεων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που γίνεται αυτή την ώρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης), με 18 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής δήλωσε πως είναι εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα με τις τιμές των καυσίμων, ενώ στάθηκε στην ψήφιση της ρύθμισης που έγινε τον Ιούλιο του 2011 και τον εφαρμοστικό νόμο, όπου όπως είπε ήταν «εξαιρετικά αρνητικός». Ζήτησε επίσης από τη σημερινή κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών να ξανακοιτάξει το θέμα του πετρελαίου ανατρέποντας τον εφαρμοστικό νόμο. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η δήλωση του Περιφερειάρχη όταν σχολίασε την παράνομη υλοτομία η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις.
 «Είναι η τρίτη φορά που παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις η παράνομη υλοτομία. Η πρώτη ήταν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή όπου οι πρόσφυγες ήθελαν να ζεσταθούν και υπήρξε καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών, η δεύτερη στο εμφύλιο πόλεμο και η τρίτη είναι τώρα….»
Ο κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσε πως το θέμα του πετρελαίου τείνει να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος οικονομικής καταστροφής των νοικοκυρών της Δυτικής Μακεδονίας πλην της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας που έχουν την τηλεθέρμανση. Ο συνδυασμός του κ. Παπαϊορδανίδη όπως είπε ο ίδιος είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για προκαταβολή επιδότησης και για μεγάλο ποσοστό αναπλήρωσης. Ο κ. Παπαϊορδανίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να βρεθεί μια φόρμουλα «πριν είναι αργά γιατί το σύνολο των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση».
Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Βογιατζής επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης και δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία και ορισμένες υπηρεσίες.  Εκ μέρους της «Εναλλακτικής Δράσης» ο κ. Αντώνης Κύρινας κάλεσε τον κ. Δακή να πάρει «επιτέλους» όπως είπε χαρακτηριστικά μια πρωτοβουλία για το πετρέλαιο θέρμανσης γιατί φέτος ο χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς σε σχέση με τον περσινό. «Περιμένουμε μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να δοθεί σε όλους του κάτοικους της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μην ερημώσει ακόμη περισσότερο η Περιφέρεια μας», σημείωσε.
Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου, οι τιμές που όπως όλα δείχνουν θα κυμαίνονται στα 1,30 ευρώ το λίτρο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα δοθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ο τρόπος καταβολής του επιδόματος αναμένεται να κλειδώσει εντός της εβδομάδας και θα ανακοινωθεί πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου. Επίσης την απόφαση να μη διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης, έλαβαν η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και οι 44 ενώσεις βενζινοπωλών που συμμετέχουν σε αυτήν, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία, λόγω των σοβαρών, όπως αναφέρει, προβλημάτων που παραμένουν άλυτα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. «Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε τι τιμή θα αγοράσουν, ποιοι θα πάρουν το επίδομα, πώς θα το πάρουν και πότε. Οι βενζινοπώλες δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα διακινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης», σημειώνει η ΟΒΕ.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Τέγος

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου