Η υπογεννητικότητα ήταν και παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα, που ταλανίζει τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες...
διαστάσεις λόγω κρίσης και οικονομικών δυσχερειών.
Κατά 15% μειωμένες είναι οι γεννήσεις ζώντων νεογνών το 2012 σε σχέση με το 2008. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού καταδεικνύουν ότι το θέμα της υπογεννητικότητας «δυναμώνει» συνεχώς. Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί δραματικά και οι γεννήσεις νεκρών εμβρύων. Από το 2008 έως σήμερα ο αριθμός των γεννήσεων έχει πέσει από τις 118.302 στις 100.980. Η πτώση για το 2013 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Το 2013 θα έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση της τριετίας»
Έρευνες δείχνουν ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα ζευγάρι στο να κάνει παιδί είναι η οικονομική ασφάλεια. Μόνο εάν «βγαίνουν τα κουκιά» αποφασίζουν οι νέοι να κάνουν οικογένεια. Το «Καρφί» έχει συνομιλήσει κατά καιρούς με νέους σε ηλικία γάμου που λένε χαρακτηριστικά «Εδώ δεν έχουμε χρήματα για να ζήσουμε τους εαυτούς μας, πώς να πάρουμε το ρίσκο να κάνουμε παιδιά; Για να μην μπορούμε μετά να τα ζήσουμε;». Ορισμένοι γυναικολόγοι κάνουν λόγο για… κομμένες σεξουαλικές σχέσεις. Άλλωστε η αποχή είναι η καλύτερη πρόληψη. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας γάμου αποτελεί εξίσου σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την απόκτηση τέκνων. Στο παρελθόν μία γυναίκα στα 30 είχε δύο και τρία παιδιά. Σήμερα είναι γεγονός ότι οι περισσότερες γίνονται μάνες μετά τα 35.
Ο διευθυντής του τμήματος Βιοχημικών Ελέγχων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Παναγιώτης Γκιργκινούδης, παρέθεσε στο «Καρφί» τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει σχετικά με τον αριθμό γεννήσεων ζώντων νεογνών. «Το γεγονός της δραματικής μείωσης των γεννήσεων δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι για το 2013 τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Με κάθε επιφύλαξη μπορώ να πω ότι όλα συνηγορούν στο ότι το 2013 θα έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση της τριετίας. Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι τα στοιχεία που έχουμε εμείς είναι για όσα νεογνά έχουμε εξετάσει. Είναι αλήθεια ότι τα στοιχεία ανταποκρίνονται κατά πολύ στην πραγματικότητα, καθώς εξετάζουμε όλα τα νεογνά που γεννιούνται στα μαιευτήρια της Ελλάδας. Τώρα, μπορεί κάποιες γυναίκες να έχουν γεννήσει στο σπίτι τους. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να την προβλέψουμε», λέει ο κ. Γκιργκινούδης. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, δείχνουν μια ξεκάθαρη πτωτική τάση που ακολουθούν οι γεννήσεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, το 2008 οι γεννήσεις ανήλθαν σε 118.302, το 2009 σε 117.933, το 2010 σε 114.766, το 2011 σε 107.200 και το 2012 σε 100.980.
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών εμβρύων
Μνημόνιο και τρόικα σκοτώνουν και τα παιδιά μας. Η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία οδηγεί ένα μεγάλο αριθμό εγκύων στο να παραλείπουν βασικές εξετάσεις, καθώς είναι ανασφάλιστες και δεν έχουν τα χρήματα για να τις καλύψουν από την τσέπη τους. Οι ειδικοί καταγράφουν, εκτός από τεράστια πτώση των γεννήσεων, και κατακόρυφη αύξηση γεννήσεων νεκρών βρεφών. Σχετική έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) καταγράφει σημαντική αύξηση των νεκρών εμβρύων της τάξης του 21,15% από το 2008 έως το 2011.
Συγκεκριμένα, το 2008 γεννήθηκαν 3,31 νεκρά έμβρυα ανά 1.000 ζώντα, το 2009 4,28, το 2010 4,36 και το 2011 4,01. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με τη δραματική πτώση του ΑΕΠ από το 2009 στο 2011 κατά 14,82%, αλλά και με τη δραματική αύξηση της ανεργίας, που πλέον άγγιξε το 27,9%!
Σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές του ΕΣΔΥ, η οικονομική ύφεση συνδέεται με τη μείωση των γεννήσεων και τη μείωση των προληπτικών ελέγχων και εξετάσεων στις εγκύους. Σίγουρα σημαντικοί παράγοντες είναι αύξηση των γυναικών που καπνίζουν, αλλά και η παχυσαρκία. Ο σημαντικότερος όμως λόγος των γεννήσεων νεκρών εμβρύων δεν παύει να είναι η οικονομική δυσχέρεια.
Το 2011, σύμφωνα με την Έρευνα Συνθηκών Διαβίωσης, οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση ανάμεσα στους πολίτες της ΕΕ που δηλώνουν ότι παραλείπουν κάποια ιατρική φροντίδα ή κάποια εξέταση λόγω κόστους. Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2003 και του 2004, που σηματοδοτούσαν περίοδο ευμάρειας για τον ελληνικό πληθυσμό, δείχνουν ότι οι βελτιωμένες συνθήκες ζωής είχαν συμβάλει στη σημαντική αύξηση των γεννήσεων, και μάλιστα υγιών βρεφών.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Σεμερτζάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου