Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Καυτερές τροφές: 5 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη τους στον οργανισμό μας

 

 


Έχετε βρεθεί σε κάποιο εστιατόριο που εξειδικεύεται στο πικάντικο και καυτερό φαγητό; Το πιθανότερο είναι πως ναι και θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει κάποιον πελάτη να κάθεται στη γωνία ιδρώνοντας και μετανιώνοντας για το καυτερό φαγητό που μόλις παρήγγειλε.
Όμως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων προτιμά και ευχαριστιέται τις καυτερές τροφές, ειδικά αν πρόκειται για έθνικ φαγητό. Φυσικά, η κατανάλωσή τους χρειάζεται προσοχή. Σε περιπτώσεις ευαισθησίας ή μεγάλων ποσοτήτων καυτερών τροφών μπορεί να εμφανίσετε προβλήματα στο στομάχι, διάρροια και δεν ενδείκνυνται για άτομα μεγάλης ηλικίας που μάλιστα αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Πέρα από αυτές τις περιπτώσεις, οι καυτερές τροφές εκτός από το να προσθέτουν νοστιμιά στο φαγητό μας, μας προσφέρουν και πολλά οφέλη στον οργανισμό.

5 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη των καυτερών τροφών στον οργανισμό μας

1. Μας βοηθά να καίμε θερμίδες

Το γεγονός ότι ιδρώνουμε ορισμένες φορές που καταναλώνουμε κάτι αρκετά καυτερό εξυπηρετεί τελικά έναν σημαντικό σκοπό. Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στους New York Times, η κατανάλωση καυτερού φαγητού αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες κατά 8%. Άλλες έρευνες επισημαίνουν ότι όσοι προτιμούν τα καυτερά πιάτα καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, όταν φτάνει το κύριο πιάτο τους.

2. Προστατεύει την καρδιά μας

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι χωρών που έχουν πιο καυτερή διατροφή έχουν και λιγότερα καρδιακά εμφράγματα σε σύγκριση με περιοχές που δεν έχουν. Ο λόγος; Η κατανάλωση καυτερών πιπεριών φαίνεται να αδρανοποιεί τις επιδράσεις της κακής χοληστερόλης. Επιπλέον, η καψαϊκίνη που περιέχουν βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

3. Ανακουφίζει από τον πόνο

Η καψαϊκίνη που αναφέραμε είναι ικανή να αναστείλει συγκεκριμένα σήματα που στέλνονται από τα νευρικά μας κύτταρα στον εγκέφαλο, «μουδιάζοντας» στην ουσία τον πόνο που μπορεί να νιώθουμε. Γι’ αυτό και η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικά σε ανάλογες κρέμες και έμπλαστρα.

4. Φαίνεται να βοηθά στη μακροζωία

Μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα (με 500.000 συμμετέχοντες) βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν πικάντικες τροφές σχεδόν κάθε μέρα μειώνουν την πιθανότητα θανάτου κατά 14%. Οι ερευνητές βέβαια επεσήμαναν ότι είναι αρκετά νωρίς για να συνδεθεί άμεσα η κατανάλωση καυτερών τροφών με την μακροζωία, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

5. Οι καυτερές τροφές συνήθως παρέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία

Η καθημερινή κατανάλωση τσίλι διευκολύνει περισσότερο την καθημερινή ανάγκη του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες. Φαίνεται ότι το τσίλι περιλαμβάνει διάφορες βιταμίνες όπως A και C, όπως επίσης και διάφορα άλλα ζωτικής σημασίας μέταλλα.
Photo: Author/Depositphotos

Πηγές

enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου