Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά φρούτα και λαχανικά

 


Αγοράσατε τα φρούτα και τα λαχανικά της εβδομάδας, τα ξεχωρίσατε, τα βάλατε στο ψυγείο και λίγες μέρες μετά ανακαλύπτετε ότι έχουν χαλάσει. Τι έχετε κάνει λάθος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί γιατί πολλά φρούτα, όπως τα μήλα, εκλύουν ένα αέριο (το αιθυλένιο) που χαλάει γρήγορα τα λαχανικά.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν τοποθετούνται πλυμένα στο ψυγείο, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα, καθώς και όταν συμπιέζονται σε αεροστεγώς κλεισμένες σακούλες, με συνέπεια να μην έχουν χώρο να «αναπνέουν».
Διαβάστε τι ισχύει για κάθε είδος ώστε να είστε σίγουροι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σας θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα.
Ντομάτες
Μην διατηρείτε τις ντομάτες στο ψυγείο γιατί το κρύο διασπά την κυτταρική δομή τους και αλλοιώνει την υφή τους. Οι ντομάτες δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Όταν ωριμάσουν στον πάγκο ή στο καλάθι της κουζίνας, καταναλώστε τις αμέσως, αλλιώς μπορείτε να τις καταψύξετε για να τις χρησιμοποιήσετε κάποια στιγμή στο μαγείρεμα.
Αγγούρια
Τα αγγούρια δεν αντέχουν το κρύο. Κάθε θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. Επίσης είναι πολύ ευαίσθητα στο αιθυλένιο, επομένως κρατήστε τα μακριά από τις ντομάτες, τα πεπόνια και τις μπανάνες.
Πατάτες
Θέλουν σκιερό και δροσερό μέρος (όχι ψυγείο). Βάλτε τις σε χάρτινη σακούλα για να «αναπνέουν», μακριά από τα κρεμμύδια και από τα φρούτα (π.χ. μήλα, πεπόνια) που εκπέμπουν αιθυλένιο.

Καρότα
Πριν τα αποθηκεύσετε, αφαιρέστε το πράσινο κοτσάνι τους που «τραβάει» υγρασία και τα κάνει να μαλακώνουν πολύ γρήγορα. Αν δεν τα καθαρίσετε, βάλτε τα σε ανοικτή πλαστική σακούλα στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου για 2 εβδομάδες. Αν τα καθαρίσετε, τα κόψετε ή είναι μικρά (baby-carrots), θα αντέξουν περισσότερο στο ψυγείο μέσα σε δοχείο γεμάτο νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά. Μην τα βάζετε μαζί με τα μήλα διότι είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο.
Πιπεριές
Να τις τοποθετείτε σε πλαστική σακούλα, εκτός κι αν είναι καυτερές, οπότε πρέπει να τις τυλίξετε με χαρτοπετσέτα ή ρολό κουζίνας. Να καταναλώνετε τις πράσινες πιπεριές εντός μιας εβδομάδας και τις κόκκινες εντός 3-4 ημερών.
Κρεμμύδια
Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου σε ανοικτό δοχείο στον πάγκο της κουζίνας μαζί με τα σκόρδα. Κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες (θα τις κάνουν να βγάλουν βλαστούς), από το ψυγείο (χαλάει την υφή τους) και από το φως (αλλοιώνει τη γεύση τους).
Μήλα και πορτοκάλια
Να τα φυλάτε στο ψυγείο. Τα μήλα αντέχουν έως 6 εβδομάδες και τα πορτοκάλια για 2-3. Τα πορτοκάλια που διατηρούνται εκτός ψυγείου είναι λίγο πιο ζουμερά, αλλά μπορεί να χαλάσουν γρήγορα (σε 3-4 μέρες) αν έχει ζέστη.
Μπανάνες
Να τις τυλίγετε μία μία με πλαστική μεμβράνη για να περιορίζετε την εκπομπή αιθυλενίου και να ωριμάζουν πιο αργά. Οταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμασης, να τις βάζετε στο ψυγείο.

www.fnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου