Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, ενημερώνει τους πολίτες και τους Φορείς της Π.Ε. Κοζάνης ότι στα πλαίσια αντιμετώπισης της Λύσσας που αποτελεί μία θανατηφόρα ζωοανθρωπονόσο, η επανεμφάνιση της οποίας διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας τον Οκτώβριο του 2012, η χώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο εμβολιαστικών εκστρατειών ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι εκστρατείες αυτές πραγματοποιούνται με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων με σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και κατά συνέπεια την ανοσοποίησή τους κατά της Λύσσας καθώς η κόκκινη αλεπού αποτελεί τη σημαντικότερη δεξαμενή του ιού της νόσου στη φύση.
Οι ρίψεις δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλο μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας και όπως είναι φυσικό και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, οι ρίψεις στην ΠΕ Κοζάνης θα πραγματοποιηθούν από τα μέσα ως περίπου τα τέλη Οκτωβρίου 2019 ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Θα ρίπτονται περίπου 25 δολώματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας.
Ο προγραμματισμός των αεροπορικών ρίψεων των εμβολίων αφορά αποκλειστικά δασικές και αγροτικές εκτάσεις και σε καμιά περίπτωση κατοικημένες περιοχές.
Σε ό, τι αφορά τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων, σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτά από πολίτες οπουδήποτε, τονίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με αυτά με γυμνά χέρια. Σε αντίθετη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας αναφέροντας το περιστατικό. Σημειώνεται ότι τα εμβόλια-δολώματα έχουν σχήμα κύβου, χρώματος λαδί-καφέ και φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση-προειδοποίηση να μην αγγίζονται. Στο ενδεχόμενο που πολίτες εντοπίσουν τέτοια δολώματα εντός αστικών περιοχών, οφείλουν να επικοινωνήσουν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους. (Εφ’ όσον υπάρχει η δυνατότητα, το εμβόλιο-δόλωμα μπορεί να μεταφερθεί, απαραίτητα με τη χρήση ελαστικών γαντιών μιας χρήσης ή πλαστικής σακούλας, εκτός κατοικημένης περιοχής).
Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι εάν κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή άλλοι πολίτες διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να το αποσπάσουν από το στόμα του ζώου. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα πρέπει να αποφύγει την επαφή με το ζώο για τουλάχιστον μία μέρα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο οπότε είναι άσκοπη η συλλογή δολωμάτων από το έδαφος με σκοπό τη χορήγησή τους σε άλλα είδη ζώων πέραν των αλεπούδων.
Αποτελεί ευθύνη όλων των ιδιοκτητών κατοικίδιων (γατών και σκύλων, ιδιαίτερα κυνηγετικών και ποιμενικών) να μεριμνούν για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό τους καθώς και η αναφορά στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές κάθε περιστατικού εντοπισμού νεκρών αλεπούδων ή ζώων με επιθετική-αφύσικη συμπεριφορά. Όπως επίσης, αποτελεί ευθύνη των Δήμων η περισυλλογή και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων της περιοχής ευθύνης τους.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου