Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτές είναι οι δέκα τροφές που δεν μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο!


Αδιαμφισβήτητα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να τοποθετούμε...
σχεδόν όλα μας τα τρόφιμα στο ψυγείο, θεωρώντας πως αποτελεί ένα χώρο αποθήκευσης όλων των τροφών, ανεξαιρέτως.


Έτσι, είμαστε για τα καλά σίγουροι πως η διάρκεια ζωής τους θα είναι μεγαλύτερη και πως δεν θα βρεθούν στα σκουπίδια, σε περίπτωση που καθυστερήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν αυταπάτες, αφού όχι μόνο δεν καταφέρνεις να παρατείνεις τη ζωή τους, αλλά αντιθέτως αλλοιώνεις την ποιότητα, την υφή και τη γεύση τους. Ποιες είναι λοιπόν, οι τροφές εκείνες που χρειάζεται να διατηρούνται εκτός ψυγείου και γιατί; Παρακάτω θα βρεις δέκα από αυτές, τις σημαντικότερες που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας.

1.Ζεστό φαγητό
Μια από τις βασικότερες τροφές που δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο είναι το ζεστό και φρεσκοψημένο φαγητό, αφού οι υδρατμοί που περιέχει θα μετατραπούν σε αυξημένη υγρασία με αποτέλεσμα να χαλάσει πιο γρήγορα. Επομένως, θα πρέπει να αφήσεις το φαγητό να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προτού το βάλεις στο ψυγείο.

2.Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια χρειάζονται ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος προκειμένου να συντηρηθούν σωστά, επομένως η υγρασία του ψυγείο θα τα καταστρέψει. Φρόντισε να τα αποθηκεύσεις στο κατάλληλο μέρος και κράτησέ τα μακριά από τις πατάτες, καθώς αυτές συγκεντρώνουν την υγρασία και τη μεταφέρουν σε αυτά.

3.Σκόρδα

Ακολούθησε για τα σκόρδα την ίδια ακριβώς τακτική με τα κρεμμύδια, τοποθετώντας και αυτά σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, αφού η υγρασία του ψυγείου συμβάλλει στην ταχύτερη καταστροφή τους.

4.Πατάτες
Το κρύο περιβάλλον του ψυγείο μπορεί να μετατρέψει γρήγορα το άμυλο σε ζάχαρη με αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεύσης της πατάτας, αλλά και την αλλαγή στην υφή της. Το κατάλληλο μέρος για να τις διατηρήσεις πρέπει να είναι σκοτεινό και δροσερό, όπως η αποθήκη ή κάποιο ντουλάπι στην κουζίνα σου.

5.Βασιλικός
Αντί να διατηρήσεις για περισσότερο καιρό τον βασιλικό σου φρέσκο, βάζοντάς τον στο ψυγείο το μοναδικό που πετυχαίνεις είναι τον κάνεις να μαραθεί γρηγορότερα. Ο καλύτερος τρόπος διατήρησής του είναι να τον τοποθετήσεις σε ένα βαζάκι με φρέσκο νερό που θα ανανεώνεις καθημερινά.

6.Μέλι
Το μέλι δεν μπορεί να διατηρηθεί σε κρύο μέρος καθώς κρυσταλλώνει, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η γεύση του και να δημιουργούνται κόκκοι ζάχαρης. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή διορθώνεται, αφού μπορείς να βυθίσεις το βάζο με το μέλι για λίγη ώρα μέσα σε ζεστό νερό και η αρχική μορφή του θα επανέλθει ξανά μέσα σε λίγα λεπτά.

7.Καφές
Ο καφές δεν χρειάζεται κρύο περιβάλλον προκειμένου να διατηρηθεί, αλλά είναι αρκετό να παραμένει κλεισμένος σε αεροστεγές δοχείο και να βρίσκεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Τη μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να τον καταναλώσεις άμεσα, οπότε μπορείς απλά να τον καταψύξεις.

8.Μπανάνες
Όταν είναι φρέσκες οι μπανάνες πρέπει να διατηρούνται εκτός ψυγείου για να μην χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. Όταν αρχίσουν να ωριμάζουν μπορείς να τις τοποθετήσεις στο ψυγείο προκειμένου να μην χαλάσουν.

9.Ψωμί
Το ψωμί όταν μπαίνει στο ψυγείο ξεραίνεται γρηγορότερα, ενώ αντίθετα εκτός ψυγείου μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για κάποιες μέρες. Αν δεν έχεις σκοπό να το καταναλώσεις όλο άμεσα, μπορείς να το κόψεις σε κομμάτια, να το καταψύξεις και να το ξεπαγώνεις κάθε φορά που το χρειάζεσαι.

10. Ντομάτες
Μπορεί να θέλεις η σαλάτα σου να είναι κρύα και να απολαμβάνεις καλύτερα τις ντομάτες σε αυτή τη μορφή, όμως όταν τις βάζεις στο ψυγείο χάνουν τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους. Τοποθέτησέ τες απλά σε ένα φωτεινό μέρος, χωρίς να τις χτυπά ο ήλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου