Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Κόσοβο...Δολοφονήθηκε ο Σέρβος πολιτικός Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε ο θεωρούμενος ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, έξω από τα γραφεία του κόμματος του στην πόλη της Μιτρόβιτσα. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑP, ο δικηγόρος του πολιτικού ήταν ο πρώτος που γνωστοποίησε τον θάνατο του.
«Δυστυχώς, ευχόμουν να μην είναι αλήθεια, αλλά οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ο Όλιβερ είναι νεκρός στις 9:30 σήμερα το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Σέρβου πολιτικού. Λίγο αργότερα, τον θάνατο του Ιβάνοβιτς επιβεβαίωσε και η αστυνομία του Κοσόβου. Ο θάνατος του Ιβάνοβιτς επήλθε λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα μετά το περιστατικό.
Σύμφωνα με αναφορές, άγνωστοι πυροβόλησαν τέσσερις φορές στο στήθος τον πολιτικό, μπροστά από τα γραφεία του κόμματος του, Πρωτοβουλία Πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» (SDP) στο βόρειο τμήμα της πόλης της Μιτρόβιτσα, όπου πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός. Στο νότιο τμήμα της πόλης πλειοψηφούν αντιθέτως οι Αλβανοί, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Γενικότερα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου κατοικούν 40-50.000 Σέρβοι, οι οποίοι δεν αποδέχονται την ενσωμάτωση τους στο κατά βάση «αλβανικό κράτος».
Ο 64χρονος πολιτικός, ο οποίος θεωρούταν γενικά μετριοπαθής, υπήρξε μία από τις βασικότερες πολιτικές προσωπικότητες του βόρειο Κοσόβου, στο οποίο εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, μία δεκαετία μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία. Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από 115 χώρες ως ανεξάρτητο κράτος, μεταξύ των οποίων ωστόσο δεν περιλαμβάνεται η Σερβία και η βασική της σύμμαχος, Ρωσία.
Το 2016, ο Ιβάνοβιτς καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία τεσσάρων Αλβανών του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, την περίοδο 1998-99. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ετυμηγορία αναστράφηκε και μία νέα δίκη πάνω στο θέμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Υπήρξε ένας από τους βασικότερους συνομιλητές της αμφισβητούμενης βαλκανικής περιοχής με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο άκουσμα της είδησης, η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, σκοπός των οποίων είναι να επέλθει η κανονικότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών. «Αυτή είναι μία εγκληματική και τρομοκρατική πράξη, η οποία πρέπει και θα τιμωρηθεί», δήλωσε ο Σέρβος πολιτικός Μάρκο Ντζούριτς, υπεύθυνος για τις σχέσεις της Σερβίας με το αμφισβητούμενο κράτος, ανακοινώνοντας την απόφαση για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.
Τη δολοφονία καταδίκασαν επίσης η κυβέρνηση του Κοσόβου και η ΕΕ, η οποία ζήτησε να υπάρξει ηρεμία από όλες τις πλευρές.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου