Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Καταρρέει το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"...Στα 210 εκ. οι οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν διοίκηση και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, λόγω των μεγάλων χρηματικών ποσών που του οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ κι έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορεί το νοσηλευτικό ίδρυμα να καλύψει τα χρέη του προς τους προμηθευτές του.

Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Παπαγεωργίου περιέγραψαν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης , ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου,Βασίλης Παππάς και η γενική διευθύντρια, Μαρία Γιογκατζή.
"Με τις οφειλές από το κράτος έχουμε αναγκαστεί να χρωστάμε στους προμηθευτές και κάποια στιγμή θα σταματήσουν να μας φέρνουν φάρμακα και υλικά. Έτσι ακόμα και να γίνονται κανονικά οι πληρωμές στο προσωπικό, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης. Αυτή είναι η δυσκολότερη φάση που περνάει το νοσοκομείο" ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γιογκατζή.
Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς σημείωσε: "Αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΠΠΥ μας χρωστάει 210 εκ. ευρώ. Αυτό το ιλλιγγιώδες ποσό. Δεν πρόκειται ποτέ να μας τα δώσει φυσικά. Θα τα διαγράψει υποθέτω. Εμείς χρωστάμε στους προμηθευτές μας 75 εκ. ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν τί πλεόνασμα προκύπτει και πώς ένα νοσοκομείο μπορεί να είναι πλεονασματικό".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου, το Παπαγεωργίου παρείχε υπηρεσίες ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ανασφάλιστους πολίτες και από αυτά, έχει λάβει από το κράτος μόλις 40.000 ευρώ.
Μάλιστα, διοίκηση κι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της χώρας, η οποία αφορά και την οικονομική ενίσχυση αλλά και την ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου, το 2015 δεν δόθηκε στο νοσοκομείο "ούτε ένα ευρώ, σε αντίθεση με άλλα ιδρύματα, ενώ οι μετακινήσεις εργαζομένων αφορούσαν προσωπικό του Παπαγεωργίου που μετακινήθηκε σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σχετικά με τις επιχορηγήσεις, η κα η κα Γιογκατζή τόνισε χαρακτηριστικά: "Στην ανακοίνωση του υπουργείου για το 2015 αναφέρεται ότι δόθηκε επιχορήγηση για πληρωμή προμηθευτών 1 δις. 25 εκ. ευρώ. Το Παπαγεωργίου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ το 2015".
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επισκέφτηκε πριν λίγο καιρό το νοσοκομείο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, έκανε λόγο για "μοναδικό και δακτυλοδεικτούμενο" νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι "η τραγική κατάστασή του οφείλεται στην πλήρη αδιαφορία του κράτους. 'Έχουμε στην πόλη ένα νοσοκομείο σαν κι αυτό και είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δεν είναι δυνατόν" κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να δω το έργο που επιτελείται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Διαπίστωσα πως θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση, που να αποτελεί μοντέλο για τη λειτουργία και των υπόλοιπων νοσοκομείων. Αξίζει να συνδράμουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικούντες και λοιπό προσωπικό, που βάζουν πολύ ψυχή, καρδιά και φιλότιμο, σε αυτήν την προσπάθεια».
Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στο νοσοκομείο, το οποίο κι επιθυμεί να παραδώσει στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
http://www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου