Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ποιες συντάξεις θα “κουρευτούν” - Όλα τα τελευταία σενάρια


Όσο πλησιάζουμε στη μέρα που θα ψηφιστούν τα επόμενα προαπαιτούμενα του μνημονίου, στα οποία περιλαμβάνεται και το ασφαλιστικό, τόσο τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις θα φουντώνουν.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο "ψαλιδιού" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και είναι ένα από τα θέματα που θέλει να συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, στη σύσκεψη που συγκάλεσε (θυμηθείτε ΕΔΩ).
Το χειρότερο σενάριο, όπως αναφέρει το newsit.gr, θέλει οι περικοπές να "ακουμπούν" τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και το λιγότερο κακό περιορίζει τι περικοπές μόνο στις επικουρικές (ήδη ο ΕΔΟΕΑΠ των δημοσιογράφων αποφάσισε "κούρεμα" των επικουρικών από 28 ως 30%).
Το κακό σενάριο θα υλοποιηθεί αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει το κουαρτέτο να αποδεχθεί την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων που θα αποτρέψει τη μείωση των κύριων συντάξεων.
Οπότε τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν στην κάλυψη του κενού των επικουρικών ταμείων το οποίο ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, βρει άλλες πηγές για να καλύψει τα 550 εκατομμύρια ευρώ και απομένει το "πράσινο φως" από το κουαρτέτο. Οπότε και εδώ η συνεννόηση των κομμάτων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης τότε οι περικοπές των επικουρικών περιορίζονται στα 150 εκατ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χαμηλές επικουρικές γλιτώνουν το "κούρεμα", οι υψηλές υφίστανται ένα σχετικά γενναίο περιορισμό, ενώ στις μεσαίες οι απώλειες προσδιορίζονται από 5 ως 25 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου