Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη οι «Μαγεμένες»

Επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη οι «Μαγεμένες»
Τα αντίγραφα των «Μαγεμένων», των γνωστών και ως «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης, επέστρεψαν μετά από 151 χρόνια στην πόλη τους και θα κοσμούν τη φετινή 80ή ΔΕΘ, αποτελώντας πόλο έλξης των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών της.


Μετά από περίπου 14 μήνες πυρετωδών διαβουλεύσεων η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση από το μουσείο του Λούβρου – όπου εκτίθενται από τα μέσα του 19ου αιώνα τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά – και θα παρουσιάσει τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» σε ειδικό χώρο του περιπτέρου 3 του εκθεσιακού κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της 80ής ΔΕΘ και χωρίς ειδικό εισιτήριο.
Στη συνέχεια και όταν Πολιτεία και τοπικοί φορείς καταλήξουν στο σημείο της Θεσσαλονίκης που θα τοποθετηθούν, η ΔΕΘ-HELEXPO θα χαρίσει τα αντίγραφα στην πόλη. Οι «Μαγεμένες» είναι γλυπτά του 2ου - 3ου μ.Χ. αιώνα και πριν κλαπούν από τον Γάλλο Εμμανουέλ Μιλέ το 1864 με την άδεια του σουλτάνου, βρίσκονταν στη Στοά των Ειδώλων, στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τέσσερις πεσσούς από λευκό μάρμαρο, στις δύο όψεις των οποίων υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, ενώ το ύψους τριών μέτρων επιστύλιο που τις στηρίζει καταλήγει σε κιονόκρανο.

Οι «Μαγεμένες» σε σύντομο βίντεο του thestival.gr
Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, μία ώρα πριν από τα επίσημα εγκαίνια της 80ής ΔΕΘ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, θα εγκαινιάσει το περίπτερο 3, όπου θα βρίσκονται τα αντίτυπα των «Μαγεμένων».
Στις πολύμηνες προσπάθειες να εκτεθούν τα αντίτυπα των «Μαγεμένων» στην 80ή ΔΕΘ σημαντική ήταν η βοήθεια που πρόσφεραν στη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η ΟΛΘ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ.
http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου