Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Τέλος στα σφραγίσματα: Υγιή δόντια χωρίς πόνο

Τέλος στα σφραγίσματα: Υγιή δόντια χωρίς πόνο
Το σφράγισμα είναι μία από τις πιο κοινές οδοντιατρικές εργασίες. Για τους περισσότερους, η σκέψη και μόνο της αναισθητικής ένεσης και ο ανατριχιαστικός ήχος του τροχού αρκούσε για να τους αποτρέψει από την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Τώρα, μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες θα μπορούσε να μειώσει δραματικά την ανάγκη για τα δυσάρεστα οδοντιατρικά σφραγίσματα.

Με έδρα το Περθ της Σκωτίας, η εταιρεία Reminova ανακοίνωσε πρόσφατα ότι με τη βοήθεια πατενταρισμένης τεχνολογίας που ανέπτυξε, μπορεί ανώδυνα να αποκαταστήσει φθορές των δοντιών, που θα χρειάζονταν σφράγισμα, με αποκατάσταση του σμάλτου τους.
Η τεριδόνα καθιστά το σμάλτο των δοντιών πιο αδύναμο και πορώδες. Εάν η τερηδόνα δεν απομακρυνθεί σε αρχικό στάδιο εμφάνισής της, καταστρέφεται το σμάλτο και σχηματίζονται οι γνωστές κοιλότητες στην επιφάνεια του δοντιού, οι οποίες αντιμετωπίζονται μόνο με τον τροχό, σκάβοντας δηλαδή το δόντι, περιμετρικά της βλάβης και σε ακτίνα λίγο μεγαλύτερη από την πάσχουσα περιοχή. Στη συνέχεια, οι κοιλότητα γεμίζεται με σύνθετης ρητίνη (πλέον). 
"Παραδοσιακά, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την τερηδόνα των δοντιών είναι ο τροχός. Το πρόβλημα είναι ότι τα σφραγίσματα δε διαρκούν για πάντα και θα πρέπει να αντικαθίστανται μετά από ένα διάστημα και αυτό να επαναλαμβάνεται για το υπόλοιπο της ζωής του δοντιού", δήλωσε η Δρ Rebecca Moazzez από το King College του Λονδίνου.
Η επαναμετάλλωση του σμάλτου είναι μια φυσική διαδικασία, που γίνεται και μέσω των μετάλλων που υπάρχουν στο σάλιο και σε ορισμένες τροφές και απορροφούνται από το δόντι κάνοντας το σμάλτο ισχυρότερο και πιο πυκνό. Αυτή ακριβώς τη διαδικασία μπορεί να επιταχύνει η νέα τεχνολογική συσκευή και να μη χρειάζονται πλέον τα οδοντιατρικά σφραγίσματα και οι ενέσεις.
Η διαδικασία είναι απλή: Καθαρίζεται επιφανειακά η πάσχουσα περιοχή του δοντιού. Η διαδικασία αποκαλείται Electrically Assisted Enhanced Remineralisation (EAER). Χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα μερικών micro Amps, που δεν προκαλεί καμία φυσική αίσθηση στον ασθενή. Το ηλεκτρικό πεδίο ωθεί τα ανόργανα ιόντα μέσα στην κοιλότητα, προκαλώντας επαναμετάλλωση από το βαθύτερο στρώμα της βλάβης.
Οι επιστήμονες της Reminova τονίζουν ότι με την προτεινόμενη θεραπεία, δεν αντικαθίσταται η ανάγκη για τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και ο καθαρισμός από τον Οδοντίατρο. Είναι ένας νέος αποτελεσματικός και ανώδυνος τρόπος θεραπείας της τερηδόνας από τον οδοντίατρο, που θα μπορεί να εντοπίσει τα σημάδια της φθοράς νωρίς και να μην τα αφήνει να προχωρούν σε στάδιο τέτοιο που να είναι αναγκαίο το σφράγισμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι το 60 έως 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν τεριδονισμένα δόντια που χρειάζονται σφράγισμα. Στη Reminova υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αποκατάστασης του σμάλτου θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη φροντίδα των δοντιών των παιδιών και τη διασφάλιση ότι δε θα αποφεύγουν στο μέλλον να επισκεφτούν τον οδοντίατρο.
Η Reminova στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτότυπης αυτής συσκευής, σε ένα μοντέλο έτοιμο για χρήση από τους οδοντιάτρους.

 .sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου