Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης

Σε εκλογικούς ρυθμούς η χώρα

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης προσέρχονται από τις 07:00 σήμερα περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Η κρίσιμη εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00, οπότε αρχίζει και η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται στις 21:30. 

Στην Ελλάδα είναι στραμμένο και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, όπως μαρτυρά άλλωστε και ο αριθμός των δημοσιογράφων που διαπιστεύθηκαν στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, την εκλογική αναμέτρηση καλύπτουν 876 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, από 45 χώρες -αριθμός μεγαλύτερος κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2012.

Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα. Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες. Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εκλογείς μπορεί να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500.

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές Περιφέρειες με 1-3 έδρες οι εκλογείς βάζουν 1 σταυρό, στις εκλογικές Περιφέρειες με 4-7 έδρες οι εκλογείς βάζουν 2 σταυρούς, στις εκλογικές Περιφέρειες με 8- 12 έδρες οι εκλογείς βάζουν 3 σταυρούς και στις εκλογικές Περιφέρειες με 13 έδρες και άνω οι εκλογείς βάζουν 4 σταυρούς. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.

http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου