Τον... πολιτικό σχεδιασμό του φθινοπώρου ξαναγράφει τούτες τις μέρες από την αρχή ο Αντ. Σαμαράς, καθώς το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, η εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις "φοροεπιδρομές" σε σπίτια και οι βαριές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο τίναξαν στον αέρα όλο τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου.
Η... απελπισμένη επιθυμία του Αντ. Σαμαρά να αλλάξει τη δημόσια ατζέντα και να εκτρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τον ΕΝΦΙΑ και τις φοροεπιδρομές φάνηκε ξεκάθαρα με το ταξίδι - αστραπή του πρωθυπουργού στην Αμφίπολη. Εκεί, αφού πρώτα συνέστησε "υπομονή" στους κατοίκους, έσπευσε στη συνέχεια να προεξοφλήσει ότι "είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα". Μάλιστα, κυβερνητικές διαρροές καλλιεργούσαν προσδοκίες που έφταναν ακόμη και στο σημείο να υπάρξουν ισχυρισμοί πως πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου...

ΒΑΡΎ ΚΛΊΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση αντιπερισπασμού των πολιτών από τη βαριά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και από την καταστροφή που επιφέρει στη Βόρεια Ελλάδα το ρωσικό εμπάργκο φαίνεται πως δεν καθησύχασε "γαλάζια" και "πράσινα" στελέχη, που διερωτώνται πώς ακριβώς θα εμφανιστούν, αυτές τις μέρες, στις εκλογικές τους περιφέρειες και τι θα βρουν να πουν στους ψηφοφόρους τους.
Για τον λόγο αυτό η ατζέντα αντιπερισπασμών του Αντ. Σαμαρά δεν περιλαμβάνει μόνο... αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Επιπροσθέτως το Μέγαρο Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει ότι στις 30 Αυγούστου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα "κλειδώσει" και αντίστοιχη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αν. Μέρκελ.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να πιέσει τους κορυφαίους εκπροσώπους των δανειστών στην κατεύθυνση της έναρξης των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η κυβέρνηση να "χτίσει" τον εκβιασμό της προς τους ανεξάρτητους βουλευτές με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

ΠΑΡΊΣΙ ΚΑΙ ΔΕΘ

Παράλληλα, ενόσω το Μέγαρο Μαξίμου δεν λαμβάνει ουσιαστική απάντηση από τους δανειστές για την έναρξη της συζήτησης περί το ελληνικό χρέος -και ούτε πρόκειται να λάβει πριν ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών στις αρχές Νοεμβρίου, όπως λένε όλοι οι οικονομικοί παράγοντες...-, ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να βρει σωσίβιο σε ήσσονος σημασίας "φιλολαϊκές" ανακοινώσεις από βήματος της ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διακηρύξει από τη Διεθνή Έκθεση το... τέλος του Μνημονίου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη συζήτηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών για την πέμπτη κατά σειράν αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να "χτίσει" το προεκλογικό αφήγημά του εστιάζοντας στο γεγονός ότι η συνάντηση κυβέρνησης - τρόικας δεν έγινε με "βόλτες" των "τροϊκανών" στα υπουργεία, ως συνήθως, αλλά έλαβε χώρα στο Παρίσι -σε "ουδέτερο έδαφος", όπως ήδη διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα.
Εκτός της αξιοποίησης της συνάντησης των Παρισίων, ο πρωθυπουργός αναμένεται από τη Θεσσαλονίκη να υποσχεθεί φοροελαφρύνσεις -κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση αυτοκινήτων- και θα εξαγγείλει ένα πλαίσιο ρύθμισης των "κόκκινων δανείων" -καίτοι την τελική κουβέντα επ' αυτού θα έχει η τρόικα και, ειδικότερα, η ΕΚΤ.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΉ ΔΙΕΎΡΥΝΣΗ

Η ανάλυση -ή, μάλλον, η ελπίδα- του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου είναι πως όλα τα παραπάνω θα συγκροτήσουν μία "θετική αφήγηση", η οποία θα πιέσει τους ανεξάρτητους βουλευτές να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ωστόσο, είναι σαφές πως, αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτή την αφήγηση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Άλλωστε η Ν.Δ. ήδη ετοιμάζεται και σε κομματικό επίπεδο, σχεδιάζοντας ένα "συνέδριο πανστρατιάς". Τουλάχιστον, έτσι το ονομάζουν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, παρότι θα πρόκειται απλώς για την επιστροφή στη Συγγρού ορισμένων "ασώτων" της Κεντροδεξιάς και της... Ακροδεξιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι διεργασίες για επιστροφή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη στη Ν.Δ. εντείνονται. Προχθές επανέλαβε τη σχετική πρότασή του ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης ουσιαστικά απάντησε θετικά λέγοντας πως... "θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός"...http://www.avgi.gr/a