Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Βιβλιοπαρουσίαση: Πέλκα (Πελεκάνος Δήμος Βοΐου) – Κάστρα και Μονολιθικά μνημεία της Ανω Μακεδονίας

pelkaΤο ιστορικό – λαογραφικό βιβλίο της Θεοδώρας Λειψιστινού «Πέλκα – Κάστρα και Μονολιθικά μνημεία της Ανω Μακεδονίας» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 20.00, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Για το βιβλίο στην εκδήλωση λόγου θα μιλήσουν ο Σπύρος Βούγιας, καθηγητής ΑΠΘ, Ηλίας Κοντοζαμάνης, πρ. εφετών Διοικητ. Δικαιοσύνης, Αρης Μπακαΐμης, δάσκαλος-λαογράφος και Μίλτος Παπανικολάου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Συντονίζει την παρουσίαση ο Δημήτρης Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΒΠΚ. Την εκδήλωση επενδύει μουσικά ο κλαρινίστας Τάκης Μπέτζιος.
Το βιβλίο
Οχυρά σε ένα νοητό κύκλο προστάτευαν τον πληθυσμό μιας σημαντικής πόλης στην πεδιάδα της Πέλκας, που κρύβει αρχαιολογικούς θησαυρούς που περιμένουν να αποκαλυφθούν.
Μονολιθικά μνημεία είναι ακόμα όρθια στο χωριό Πέλκα, στο σημείο όπου έκλεισε ο κύκλος της περιάροσης, που αποπέμπει τις κακές επήρειες και υψώνει τείχος προστασίας γύρω από το χωριό.
Ερειπωμένοι οικισμοί, οχυρά τείχη, μονολιθικά μνημεία – μάρτυρες του παρελθόντος, αφημένα στο έλεος του χρόνου, στο έλεος της αδιαφορίας του ανθρώπου, δίνουν την τελευταία μάχη επιβίωσης και αναζητούν εναγωνίως τη συνδρομή της ιστορικής γνώσης, τη δυνατότητα επαφής με το σήμερα.
Η Πέλκα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Κοζάνης, στο δήμο Βοΐου, στις πλαγιές του Ασκιου όρους, σε υψόμετρο 760 μ. Απέχει οδικώς 48 χλμ. από την Κοζάνη και 32 χλμ. από την Καστοριά. Το τοπωνύμιο «Πέλεκον», που αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος και αργότερα τροποποιήθηκε σε «Πέλκα», είναι από τα αρχαιότερα μακεδονικά τοπωνύμια, με προέλευση το σχήμα «πέλεκυς-πελεκώ» και από το «Πέλλα-πέτρα». Η επιτροπή τοπωνυμίων το 1927 άλλαξε το όνομα στο σύγχρονο Πελεκάνος.
www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου