Η ερχόμενη εβδομάδα (18/2/19-24/2/19) είναι η πρώτη του τριωδίου και αποτελεί μια από τις λεγόμενες απολυτές περιόδους. Κανονικά την Τετάρτη 20/2 και την Παρασκευή 22/2 θα είχαμε αυστηρή νηστεία ως συνήθως. Όμως, λόγω της απολυτής περιόδου γίνεται κατάλυσις εις πάντα.
Δευτέρα - Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ιστότοποι που κάνοντας αναφορά στο πηδάλιο και συγκεκριμένα στην υποσημείωση (2) του ΞΘ΄(69) κανόνα υποστηρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η κατάλυση εις πάντα την Τετάρτη και την Παρασκευή της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου. Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη αυτή εισήχθη μόνο για να διαχωριστούν ορθόδοξοι χριστιανοί από αιρετικούς με τους οποίους παλιότερα συμβίωναν στην ίδια περιοχή (Αρμένιοι, Νινευίτες, Τετραδίτες). Επειδή αυτές οι τρεις ομάδες αιρετικών νήστευαν την 1η, 2η και 3η εβδομάδα του Τριωδίου, αντίστοιχα, προτάθηκε η κατάλυση εις πάντα στους ορθοδόξους για να δηλώσουν με αυτό τον τρόπο ότι δεν ασπάζονται την αίρεση. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο πηδάλιο. Παραδείγματα ιστοτόπων:
Σύμφωνα με την 2η αυτή εκδοχή κάθε μέρα πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε όλες τις τροφές. Την Τετάρτη και την Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό (εκτός αν υπήρχε κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής).
Σημειώνουμε ότι ως ιστολόγιο αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για το τί έχει επικρατήσει σχετικά με τη νηστεία στα περισσότερα νηστειοδρόμια και ενορίες, αλλά και για πιθανές ενστάσεις όταν αυτές είναι πολύ καλά αιτιολογημένες (όπως στην προκειμένη περίπτωση). Αρνούμαστε όμως να πάρουμε θέση δηλώνοντας ρητά ότι δεν είμαστε θεολόγοι ή πνευματικοί, ώστε να έχουμε την απαραίτητη κατάρτιση ή τον αντίστοιχο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση θα βρούμε απέναντί μας την μία ή την άλλη ομάδα...
Συνεπώς, σας προτρέπουμε να ρωτήσετε τον πνευματικό σας και φυσικά αν δεν έχετε, να φροντίσετε να βρείτε. Τέτοια ζητήματα δεν θα έπρεπε να μας σκανδαλίζουν κατά την ταπεινή μας γνώμη. Η τήρηση της νηστείας και ο βαθμός άσκησης διαφοροποιείται από μονή σε μονή, από ενορία σε ενορία και από πνευματικό σε πνευματικό. Από την στιγμή που η Εκκλησία (ίσως κακώς για κάποιους) δεν έχει αποφανθεί μέσα από μια Νέα Ορθόδοξη Σύνοδο για το ζήτημα αυτό, ώστε να ξεκαθαριστεί τί είναι ορθό και τί όχι, ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι η υπακοή σε πνευματικό ο οποίος φέρει και την ευθύνη για την γραμμή που μας υποδεικνύει. Γι' αυτό και χρειάζεται προσεκτική επιλογή και φυσικά όχι με κριτήριο το αν είναι χαλαρός ο πνευματικός.
Τέλος, να αναφέρω ότι η νηστεία είναι το μέσο και είναι ισχυρό όπλο καταπολέμησης των παθών, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, χωρίς αυτό να δίνει αφορμή σε "τεμπέληδες" για παραβίασή της... Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβαδίζει η νηστεία τροφής με την πνευματική νηστεία (μπορείτε να αναζητήσετε πολλά σχετικά πατερικά κείμενα στο διαδίκτυο π.χ. του Ιερού Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου κ.α.). Γι' αυτό και χρειάζεται η διάκριση του πνευματικού που θα ορίσει τον βαθμό νηστείας ανάλογα και με το πνευματικό επίπεδο του χριστιανού...
Παρατηρήσεις
1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.
2. Επίσης, να τονίσω ότι η γενικότερη λογική της νηστείας είναι να στερηθούμε και όχι να τρώμε σε τεράστιες ποσότητες άλλα προϊόντα όπως π.χ. ψωμί, γλυκά του κουταλιού, υποκατάστατα γάλακτος, τυριού ή κρέατος κ.α. Να τρώμε με μέτρο.
3. Η νηστεία δεν αναφέρεται μόνο στον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας), αλλά και στην εγκράτεια ως προς τις σαρκικές απολαύσεις, τη "νηστεία" του ματιού, τη "νηστεία" της γλώσσας (καταλαλιά, ψεύδος, επιορκία, βλασφημία), τον έλεγχο του θυμού και των κακών λογισμών και επιθυμιών.
4. Την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Σταυρώνουμε με τη νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον εσταυρωμένο ευγνώμονα ληστή.
5. Την Τετάρτη νηστεύουμε, για να ενθυμούμαστε ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη.
6. Η Κυριακή θεωρείται αναστάσιμη ημέρα και γι αυτό δεν επιτρέπεται η αυστηρή νηστεία, δηλ. το άλαδο φαγητό ή η ξηροφαγία, παρά μόνο σε ασκητές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου