Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Γιορτάζει το Τσοτύλι μας σήμερα… Πολιούχος Τσοτυλίου Άγιος Αθανάσιος


Ο Ιερός Ναός Του Αγίου Αθανασίου  είναι ο Πολιούχος του Τσοτυλίου. Βρίσκεται μέσα στο κέντρο περίπου της πόλης του Τσοτυλίου και πανυγηρίζει στις 18 Ιανουαρίου.
 Πριν ανεγερθεί η σημερινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου υπήρχε ένα μικρό εξωκλήσι. Από το τέμπλο αυτής της εκκλησίας διασώζεται το Δωδεκάορτο και οι βημόθυρες που το όλο μήκος έφτανε τα 3,5 μέτρα και φυλάγεται στο Επισκοπείο Τσοτυλίου. 
Η μικρή αυτή εκκλησία εξυπηρέτησε τους λίγους χριστιανούς, που δεν είχαν εξισλαμιστεί, για αρκετά χρόνια.Με την ίδρυση της εβδομαδιαίας αγοράς το 1833 και με την εγκατάσταση στο Τσοτύλι και άλλων οικογενειών, προέκυψε η ανάγκη ανέγερσης μεγαλύτερης εκκλησίας. 
Το 1858 κατεδαφίστηκε η μικρή εκκλησία και στην ίδια θέση ανεγέρθηκε η σημερινή.
Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με στέγη,και επιδή παρουσίασε σημαντικές φθορές κυρίως στον εσωτερικό χώρο, για  αυτό το λόγο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ενέταξε στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» το έργο της επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασής του σε συνεργασία τόσο με το Δήμο Τσοτυλίου, όσο και με την αρμόδια 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
pol-tsotili.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου