Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Πρήξιμο ποδιών...Πέντε συνηθισμένες αιτίες και η αντιμετώπισή τους.

Όταν τα πόδια πρήζονται και πονάνε, ακόμη και το να φορέσετε τα παπούτσια σας μπορεί να γίνει αληθινό μαρτύριο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρήξιμο των ποδιών είναι παροδικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πέντε κοινοί λόγοι για τους οποίους πρήζονται τα πόδια είναι οι εξής:
Ορθοστασία
Εάν το φορτωμένο σας πρόγραμμα επιβάλλει να είστε όλη την ημέρα στο πόδι, είτε όρθιοι είτε περπατώντας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί οίδημα στα κάτω άκρα. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα και βάζετε τα πόδια σας πάνω από το ύψος της καρδιάς για να επανέλθει η κυκλοφορία του αίματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα πόδια σας θα ξεπρηστούν.
Στενά παπούτσια
Τα μυτερά ψηλοτάκουνα ή τα σανδάλια με κορδόνια δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία των ποδιών σας. Τα παπούτσια που ασκούν πίεση στα πόδια περιορίζουν την κίνηση των υγρών και οδηγούν σε πρήξιμο. Η επιλογή των παπουτσιών πρέπει να γίνεται με βάση τη στήριξη της καμάρας του ποδιού και την απορρόφηση των κραδασμών.

Πρόσληψη βάρους
Τα παραπανίσια κιλά αναγκάζουν τα πόδια σας να κουβαλούν περισσότερο βάρος και ως αποτέλεσμα κουράζονται και πρήζονται. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ή πιο αποτελεσματική λύση για την ανακούφισή τους είναι η απώλεια βάρους. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις εγκυμονούσες οι οποίες διανύουν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο οργανισμός της εγκύου παράγει 50% περισσότερο αίμα και υγρά για τις ανάγκες του εμβρύου και την προετοιμασία του τοκετού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο των ποδιών και την ανάγκη για αλλαγή μεγέθους παπουτσιών. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, επιλέξτε άνετα παπούτσια και κρατήστε τα πόδια σας όσο μπορείτε σε οριζόντια θέση για να τα ξεκουράζετε.
Κακή κυκλοφορία του αίματος
Αν έχετε πρησμένα πόδια και δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος, όπως φλεβίτιδα ή φλεβική ανεπάρκεια. Σε αυτή την περίπτωση οι φλέβες παρουσιάζουν δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει ομαλά το αίμα από τα πόδια στην καρδιά. Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, προκειμένου να διαγνώσει το πρόβλημα και να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.
Μόλυνση
Τα βακτήρια και οι μύκητες των ποδιών μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη στα πόδια με αποτέλεσμα τη δημιουργία εξανθήματος και φλεγμονής. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, η οποία θα αποτρέψει τη διόγκωση του προβλήματος.
πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου