Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Με ποιες τροφές θα λειτουργεί καλύτερα το συκώτι σας..


Η καλή λειτουργία του ήπατος είναι σημαντική για την υγεία του οργανισμού, καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η ανισορροπία των οποίων προκαλεί κόπωση, διανοητική σύγχυση, επιθυμία για ζάχαρη κλπ. Επιπλέον συμβάλλει στην καλή πέψη των τροφών. Ένα συκώτι γεμάτο τοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, αρθρίτιδα, υπέρταση και αυτοάνοσα νοσήματα.

 
Προσέξτε λοιπόν τα παρακάτω:

Νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των τοξίνων και των άλλων αποβλήτων από το σώμα σας. Επιπλέον, όταν το σώμα είναι επαρκώς ενυδατωμένο έχει περισσότερη ενέργεια. Πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό.

Σταυρανθή λαχανικά

Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο υν περιέχουν φλαβονοειδή, καροτενοειδή και άλλα συστατικά που βοηθούν το συκώτι σας να εξουδετερώσει χημικά κατάλοιπα, φυτοφάρμακα τροφών και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση των αλλεργιών της άνοιξης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και όλα τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε θείο, που βοηθά το συκώτι στη διαδικασία της αποτοξίνωσής του, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξικές χημικές ουσίες.


Φύκια

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜcGill ανακάλυψαν στα καφέ φύκια μια ένωση μου συμβάλλει στη μείωση της πρόσληψης ραδιενεργών σωματιδίων από τα οστά.

Σκόρδο

Περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του και βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Κρεμμύδια και πράσα

Όπως το σκόρδο, περιέχουν ενώσεις του θείου που υποστηρίζουν το συκώτι στην παραγωγή της γλουταθειόνης, μιας ένωσης που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Η χολίνη που περιέχει ο κρόκος του αυγού είναι ένα συνένζυμο απαραίτητο για τον μεταβολισμό που προστατεύει επίσης το συκώτι από τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα.

Αγκινάρες

Περιέχουν ουσίες που προστατεύουν το συκώτι και προλαμβάνουν τη δημιουργία λίθων στη χολή.

Μανιτάρια

Περιέχουν μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Κόκκινα φρούτα

Βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα, είναι μερικά από τα superfoods της φύσης, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν το συκώτι να προστατεύσει το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες και πρόωρη γήρανση. Η ανθοκυανίνη και οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα μούρα, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ.

Μήλα

Περιέχουν φαινολικές ενώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώμα και πηκτίνη που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών.
bigstock Red Apple 118355372

Λιναρόσπορος

Σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ο λιναρόσπορος βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών.

Αβοκάντο

Βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, το αβοκάντο περιέχει γλουταθειόνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του ήπατος.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πλούσιο σε φαινόλες, τις πολύτιμες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου υποστηρίζει το ήπαρ στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Κύμινο

Σε μια ινδική μελέτη, το κύμινο φάνηκε να ενισχύει την αποτοξίνωση του ήπατος, διεγείροντας την έκκριση ενζύμων από το πάγκρεας, που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Κανέλα

Συμβάλλει στην προστασία από τους θρόμβους που σχηματίζοντα στις αρτηρίες , βοηθά τον μεταβολισμό και αποτρέπει την δημιουργία μυκητιάσεων.
Πηγή: onmed.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου