Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΕΟΠΥΥ: Άγριο κούρεμα σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες με νέα απόφαση! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα.


Με μία απόφαση που αλλάζει άρδην το τοπίο των διαγνωστικών εξετάσεων τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, επιχειρεί η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες και την κάλυψη όπως φαίνεται των εξετάσεων για τους ασφαλισμένους. Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρηματολογεί πως η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα μηχανήματα ενώ πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εξετάσεις στη Ευρώπη.
Ειδικότερα με απόφασή του ο οργανισμός που θα αρχίσει να ισχύει από 1.7.2019 κουρεύει τις τιμές αποζημίωσης για τις μαγνητικές, τις αξονικές τομογραφίες αλλά και για τις μαστογραφίες, ενώ ταυτόχρονα βάζει και πλαφόν εξετάσεων ανά μηχάνημα, άγνωστο βέβαια γιατί. Μία απόφαση που είχε δημοσιεύσει εδώ και καιρό το HealthReport.gr διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις με πλαφόν ανά μηχάνημα! Όλες οι πληροφορίες»
Πλέον οι αρχικές συζητήσεις έχουν γίνει πράξη αφού με απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ μειώνει τα ποσά αποζημίωσης και θέτει όριο εξετάσεων ανά μηχάνημα.

Τι αλλάζει για τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ

Σοβαρό πρόβλημα για τους ασφαλισμένους φαίνεται ότι είναι το πλαφόν που τίθεται ανά μηχάνημα, καθώς φαίνεται πως θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση. Και αυτό διότι ενώ θα διαθέτουν το παραπεμπτικό, είναι πιθανό να μη βρίσκουν άδειο μηχάνημα σε διαγνωστικό εργαστήριο ή κέντρο, στο οποίο να μην έχει ξεπεραστεί το πλαφόν, για να πραγματοποιήσουν την εξέταση.
Οι μειώσεις στην αποζημίωση των απεικονιστικών εξετάσεων από την άλλη φαίνεται πως αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο μετά και τις νέες υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν στον ΕΟΠΥΥκαι φθάνουν ακόμη και το 70% (claw back και rebate).
Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τις νέες αποζημιώσεις που θα δίνονται για τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και το μηνιαίο όριο που τέθηκε.
Να σημειωθεί ότι το 2017 δόθηκαν συνολικά 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του, εκ των οποίων τα περίπου 200 εκατ. αφορούσαν σε αιματολογικές εξετάσεις και τα 150 εκατ. ευρώ μοιράσθηκαν σε οκτώ διαφορετικούς κωδικούς που αφορούσαν απεικονιστικές εξετάσεις. Για μαγνητικές και αξονικές δόθηκαν περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 δόθηκαν περίπου 73 εκατ. ευρώ.
www.healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου