Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Νέο τεστ αίματος εντοπίζει 8 είδη καρκίνου


Ένα τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου -ανιχνεύοντας πολλαπλά μικρά τμήματα του DNA των καρκινικών όγκων- ανέπτυξαν Ευρωπαίοι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής, Ιωάννης Γούναρης.

Δεδομένου ότι οι σημερινές διαγνωστικές μέθοδοι εντοπίζουν τον καρκίνο μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (π.χ. στο έντερο, στο μαστό κλπ.) είναι αναγκαία η ανάπτυξη και άλλων μεθόδων (τεστ αίματος) οι οποίες θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση πολλαπλών καρκίνων σε αρχικό στάδιο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες θεραπείας για τους ασθενείς.

Το καινούριο τεστ αίματος που ανέπτυξαν οι ερευνητές -με επικεφαλής τον δρα Φλοράν Μουλιέρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ– δεν απαιτεί χρονοβόρα γενετική αλληλούχιση του αίματος, ενώ είναι ακριβέστερο σε σχέση με όσα έχουν δοκιμαστεί ως τώρα.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, τα μικροσκοπικά τμήματα του γενετικού υλικού που αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους, έχουν συχνά διαφορετικά μεγέθη από τα τμήματα του μη καρκινικού DNA μέσα στο αίμα.

Συγκεκριμένα, από τις σχετικές δοκιμές και αναλύσεις φάνηκε ότι το νέο τεστ  μπόρεσε να ανιχνεύσει το 94% των περιστατικών καρκίνου μαστού, εντέρου, ωοθηκών, δέρματος και χολής σε 68 ασθενείς (με μόνο 2,5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα). Ακόμη, χάρη στη νέα μέθοδο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν και το 65% των περιπτώσεων καρκίνου παγκρέατος, νεφρών και εγκεφάλου σε άλλους 57 ασθενείς.

Όπως επισημαίνεται, το τεστ αίματος με την ονομασία CancerSEEK, εντοπίζει κατά μέσο όρο το 70% των κοινών καρκίνων, ανιχνεύοντας  γενετικούς και πρωτεϊνικούς δείκτες του όγκου στο αίμα.

Προς το παρόν χρειάζονται περισσότερες δοκιμές προτού το τεστ χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απλή στη χρήση -και ακριβέστερη ως προς τις διαγνώσεις μέθοδός τους- θεωρητικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διάγνωση όλων των μορφών καρκίνου.

Στις έρευνες για την ανάπτυξη του νέου τεστ αίματος συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, Ιωάννης Γούναρης (Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1999), ο οποίος έχει ειδικευθεί στην ογκολογία και στη βιολογία του καρκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω kozanara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου