Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

«Σφάζονται» ΗΠΑ-Κίνα: Πρωτοφανές! – Δασμοί 200 δισ. δολαρίων – Οργισμένο το Πεκίνο




Σύμφωνα με μια αρχαία θεωρία κατά την οποία πάντοτε του κανονικού πολέμου προηγείται ο οικονομικός πόλεμος, ΗΠΑ και Κίνα ξεκίνησαν σχέδιο οικονομικής εξόντωσης αναμεταξύ τους …στα προεόρτια ενός κανονικού πολέμου ο οποίος έρχεται ελέω ραγδαίας ανόδου της Κίνας στον πλανήτη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα.
Την ανακοίνωση έκανε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR). Διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί.
Στα… άκρα ΗΠΑ – Κίνα 
Η κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για το εμπόριο.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει συνεχώς την πίεση στον εμπορικό πόλεμο που έχει αρχίσει με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό, χονδρικά, ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.
Οργισμένη αντίδραση από το Πεκίνο 
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει. Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.
Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιζητούν να «καταστρέψουν» τη διμερή εμπορική σχέση. «Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ στο Πεκίνο ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.
Οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αλλά και την παγκοσμιοποίηση, τόνισε. Για τον Λι Τσενγκάνγκ, η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να βελτιώσει το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και να υποστηρίξει το πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν θα καμφθεί.
Ο Τραμπ θέλει να εξοβελίσει τις περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ σε μια επανάληψη του ίδιου σχεδίου της δεκαετία του 1980 με τους Ιάπωνες να είναι στην θέση των Κινέζων οι οποίοι είχαν ‘‘εισβάλει‘‘ στην αμερικανική αγορά.
Τότε μερικές ‘’νομοθετικές ρυθμίσεις ‘‘ ήταν ικανές να διαλύσουν το ιαπωνικό οικονομικό θαύμα. Τώρα όμως η Κίνα δεν πτοείται απο τέτοιες μεθόδους.
Ο έτερος λόγος της τεράστιας αντιπαλότητας αφορά την τράπεζα επενδύσεων που ίδρυσε η Κίνα για να ‘‘δανείζει‘’ κράτη και χρεοκοπημένες κυβερνήσεις …παίρνοντας την ‘‘μπουκιά από το στόμα του ΔΝΤ‘’.
Ο λόγος της αντιπαλότητας των ΗΠΑ προς την Ασιατική Τράπεζα επενδύσεων, (AIIB) είναι απλός και προφανής. Η τράπεζα AIIB δημιουργήθηκε πρωτίστως για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μετά από πρόταση της Κίνας και θεωρείται από πολλούς ως ένα αντίβαρο προς το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτή η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), υποβαθμίζει ταυτόχρονα τον παγκόσμιο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Στην ίδια την Ασιατική Τράπεζα AIIB, ο «ηγέτης» , είναι η Κίνα, και αυτό φυσικά, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, σε καμία περίπτωση.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η τράπεζα AIIB είναι ένα από τα νέου «τύπου όπλα» του Πεκίνου στην άσκηση «ήπιας δύναμης», στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Μια περιοχή η οποία σύμφωνα με το νέο στρατηγικό δόγμα του Πενταγώνου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί τώρα πρώτη προτεραιότητα.

https://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου