Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Άραχθος...Ο ποταμός με τα πετρόκτιστα γεφύρια.


Ο ποταμός Άραχθος πηγάζει από τη βόρεια Πίνδο, στην περιοχή του Μετσόβου, και καταλήγει στον Αμβρακικό κόλπο. Με μήκος 110 χιλιόμετρα είναι ο ένατος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και φυσικό στολίδι για την περιοχή που διατρέχει.
Ο ποταμός Άραχθος είναι συνυφασμένος στη λαϊκή συνείδηση με το θρύλο του γεφυριού της Άρτας που «ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν» μέχρι να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα.
Perierga.gr - Άραχθος: Ο ποταμός με τα πετρόκτιστα γεφύρια
Συνολικά υπολογίζεται πως 55 πέτρινα γεφύρια ενώνουν τις δύο όχθες του Άραχθου δίνοντάς του, μάλλον, τα πρωτεία σε αυτό το χαρακτηριστικό.
Εκτός από το γεφύρι της Άρτας πολύ γνωστό είναι το γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το οποίο δυστυχώς κατέρρευσε μετά από σφοδρή κακοκαιρία το Φεβρουάριο του 2015. Μέχρι σήμερα γίνονται μελέτες και εργασίες για την αποκατάστασή του.
Perierga.gr - Άραχθος: Ο ποταμός με τα πετρόκτιστα γεφύρια
Άλλο διάσημο γεφύρι είναι το γεφύρι της Πολιτσάς, χτισμένο το 1860.
Perierga.gr - Άραχθος: Ο ποταμός με τα πετρόκτιστα γεφύρια
Στη διαδρομή του ο Άραχθος διαρρέει ορισμένες από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Ξεκινώντας από το Μέτσοβο, γι αυτό σ περνά μέσα από φαράγγια κι ανάμεσα από δύο βουνά (Λάκμος και Μιτσικέλι) και φτάνει ανατολικά των Ιωαννίνων, όπου δέχεται και τα νερά του Διπόταμου.
Perierga.gr - Άραχθος: Ο ποταμός με τα πετρόκτιστα γεφύρια
Από αυτό το σημείο και μετά παίρνει την ονομασία Άραχθος και περνώντας από τα μαγευτικά Τζουμέρκα δημιουργεί εικόνες που παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής του πιο εμπνευσμένου καλλιτέχνη. Αφότου δεχθεί τα νερά ακόμα δύο ποταμών, του Καλαρρύτικου και του Σαραντάπορου, φτάνει στην πεδιάδα της Άρτας και εκβάλλει στον Αμβρακικό.
Τα νερά του ενδείκνυνται και για σπορ του νερού, όπως rafting και canoe kayak.
http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου