Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Σαν σήμερα...20 Οκτωβρίου.

ΚΑΝΤΑΦΙ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 20ης Οκτωβρίου 


1820: Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
1827: Σημειώνεται η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ, Κόδριγκτον και Χέιντεν, υπερισχύει του τουρκοαιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ.
1888: Εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1912: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελληνικός στρατός διαβαίνοντας το Σαραντάπορο, μπαίνει θριαμβευτής στα οχυρωμένα Γιαννιτσά, μετά από διήμερη μάχη. Οι Τούρκοι υποχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο προορισμός των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τους Βουλγάρους.
1921: Ο γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ Ατατούρκ τη Συμφωνία της Άγκυρας, η οποία προβλέπει αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, εμπορικές συναλλαγές, αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και χορήγηση όπλων.
1944: Ο Σοβιετικός Στρατός και Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι, απελευθερώνουν το Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το Ααχεν. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη, που πέφτει στα χέρια των συμμάχων.
1950: Εκλέγεται ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απ' την "Εκλογική Σύνοδο" ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος.
1968: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στο Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι. Κάτω από το μελαγχολικό φθινοπωρινό ψιλόβροχο η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι, είδωλο για εκατομμύρια Αμερικανούς, παντρευόταν τον Έλληνα «κροίσο». Εκείνη ήταν 39 ετών και εκείνος 62. Οι ελάχιστοι καλεσμένοι είχαν φτάσει μέσα σε καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα. Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ. Εκεί ήταν και τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, που δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα με την εξέλιξη.
1973: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Τζάγκερ για τη γυναίκα του Μπάουι. Την ίδια μέρα, ανοίγει επίσημα τις πόρτες της, μετά από 15 χρόνια, που κατασκευαζόταν, η Όπερα του Σίδνεϋ, παρουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β'.
1977: Σε συμπλοκή με την αστυνομία στου Ρέντη, σκοτώνεται ο αναρχικός Χρήστος Κασσίμης, που προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας AEG.
1981: Ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
2011: Την τελευταία του πνοή στον «Ευαγγελισμό» άφησε ο 53χρονος γραμματέας του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα, Δημήτρης Κοτσαρίδης, ύστερα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη κατά των διαδηλώσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων. Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς σφυγμούς και δεν έφερε κανένα τραύμα. Ο άτυχος οικοδόμος αισθάνθηκε αδιαθεσία και δύο-τρεις συνάδελφοί του που βρίσκονταν στο σημείο τον μετέφεραν στην Αίγλη Ζαππείου. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή ο άτυχος 53χρονος κατέληξε.
2011: Νεκρός ο Καντάφι. Μετά από πολύμηνες συγκρούσεις με τις πιστές στον άλλοτε ισχυρό ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον σκοτώσουν στη γενέτειρά του τη Σύρτη.

Γεννήσεις

1496 - Κλαύδιος της Λωρραίνης, 1ος δούκας του Γκιζ
1854 - Αρθούρος Ρεμπώ, Γάλλος ποιητής
1859 - Τζον Ντιούι, Αμερικανός φιλόσοφος και παιδαγωγός
1882 - Μπέλα Λουγκόζι, Ούγγρος ηθοποιός
1946 - Ελφρίντε Γέλινεκ, Αυστριακή συγγραφέας
1950 - Ζόρζε Κάρλος Φονσέκα, πολιτικός του Πράσινου Ακρωτηρίου (Πρόεδρος 2011-)
1969 - Λάμπρος Παπακώστας, Έλληνας αθλητής
1981 - Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

460 - Ευδοκία, Βυζαντινή αυτοκράτειρα
1187 - Πάπας Ουρβανός Γ΄
1438 - Γιάκοπο ντελλα Κουέρτσια, Ιταλός γλύπτης
1538 - Φραντσέσκο Μαρία Α΄ ντέλλα Ρόβερε, Ιταλός στρατιωτικός
1740 - Κάρολος ΣΤ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1910 - Ντέιβιντ Μπ. Χιλ, Αμερικανός πολιτικός
1926 - Ευγένιος Ντεμπς, Αμερικανός πολιτικός
1932 - Τζιοβάννι Μπαττίστα Πιρέλλι, Ιταλός επιχειρηματίας
1936 - Άννα Σάλιβαν, Αμερικανίδα παιδαγωγός
1964 - Χέρμπερτ Χούβερ, 31ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1977 - Ρόνι Βαν Ζαντ, Αμερικανός μουσικός
1984 - Πολ Ντιράκ, Άγγλος φυσικός
1989 - Άντονι Κουέιλ, Άγγλος ηθοποιός
1994 - Μπαρτ Λάνκαστερ, Αμερικανός ηθοποιός
1994 - Σεργκέι Μπονταρτσούκ, Σοβιετικός σκηνοθέτης
2006 - Τζέιν Γουάιατ, Αμερικανίδα ηθοποιός
2010 - Τζορτζ Μόλετ, γενικός κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας
2011 - Μουαμάρ αλ Καντάφι, Λίβυος πολιτικός
2014 - Σπύρος Ζαγοραίος, Έλληνας τραγουδιστής
2014 - Όσκαρ ντε λα Ρέντα, Δομινικανός σχεδιαστής μόδας
2014 - Κριστόφ ντε Μαρζερί, Γάλλος επιχειρηματίας
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου