Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Το ταπεινό βότανο με την απίστευτη θεραπευτική δύναμη.

Πολλοί λίγοι ξέρουν πως αυτό το ταπεινό βοτάνι έχει απίστευτη δύναμη θεραπευτική σαν αντισηπτικό και μυκητοκτόνο.
Είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είναι η ορίγανος του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη. Είναι η ευλογημένη ρίγανη του Ιπποκράτη με την οποία θεράπευε πονόδοντους, οφθαλμολογικές παθήσεις και πνευμονικά αποστήματα. Οι λαϊκοί θεραπευτές τη χρησιμοποιούσαν σε όλες τις αρρώστιες και την θεωρούσαν πανάκεια. Όλα αυτά ισχύουν για την άγρια ρίγανη που φυτρώνει σε απάτητα βουνά.
Η πείρα έχει αποδείξει ότι ορισμένα βοτάνια είναι πράγματι ευλογημένα, γιατί έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες χωρίς παρενέργειες.
Η ρίγανη χρησιμοποιείται πολύ και στη μαγειρική. Στις ωμές σαλάτες, στα όσπρια, στα κρέατα, στα ψάρια, στις μαρινάρες. Φρέσκια ή αποξηραμένη έχει μια θαυμάσια πιπεράτη και πικάντικη γεύση. Χρήσιμα είναι όλα τα μέρη του φυτού, η ρίζα τα άνθη, τα φύλλα από τα οποία φύλλα μέσα από τη διαδικασία της απόσταξης βγαίνει το εξαιρετικό απολυμαντικό και θεραπευτικό ριγανόλαδο, που είναι και το αρχαιότερο φυσικό αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο. Το αιθέριο έλαιο που περιέχει, είναι η κατεξοχήν δραστική του ουσία. Με αυτό έκαναν εντριβές για πόνους χρόνιων ρευματισμών, πονόδοντους, πόνους αυτιών, ουλίτιδα, σε πρησμένα μέρη του σώματος, για τις μυκητιάσεις νυχιών, τις πονεμένες και πρησμένες αρθρώσεις κ.α.
Σαν αφέψημα, χρησιμοποιείται για το βήχα, τις μολύνσεις των πνευμόνων, τη διάρροια, τη δυσεντερία, για γαργάρες σε ερεθισμένο λαιμό, το κυκλοφορικό , το ερεθισμένο στομάχι κ.α. Έχει ιδιότητες τονωτικές, αποχρεμπτικές, αντισπασμωδικές, εφιδρωτικές και είναι κατά της χλωρώσεως, του άσθματος, της δυσμηνόρροιας κ.α.
Τα φύλλα συνθλίβονται, ανακατεύονται με λιπαρή ουσία, για παράδειγμα λάδι, και γίνεται μια αλοιφή με την οποία κάνουν εντριβές σε δερματικές παθήσεις, κνησμό, ακμή κ.α.
Φουντίτσες φρέσκιας ρίγανης βρέχονται με οινόπνευμα και χρησιμοποιούνται σαν κατάπλασμα σε μώλωπες και κιρσούς.
Περιέχει πληθώρα μετάλλων και βιταμινών και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αντιοξειδωτικών και αντιγηραντικών. Πολλοί υπερήλικες υποστηρίζουν πως οφείλουν τη μακροζωία τους στη συχνή χρήση του βότανου αυτού, καθώς προλαμβάνει ασθένειες και μολύνσεις.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης χρησιμοποιείται από βιομηχανίες τροφίμων σαν συντηρητικό.
Συγγενικά βότανα είναι η θρούμπη, το θυμάρι και η μαντζουράνα.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα βότανα δρουν προληπτικά. Και εδώ ισχύει αυτό που ισχύει για όλα τα φυτά. Η κατάχρηση και του πιο αθώου φυτού το καθιστά τοξικό.
Συντακτική ομάδα: Νότα Μπενέτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου