Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Γαρούφος Π. Απόστολος, Γενικός Γραμματέας "Πολιτιστικού συλλόγου Τσοτυλίου¨...Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Φορείς Παράδοσης.


Καθώς τα χρόνια περνούν και οι άνθρωποι αλλάζουν και ξεχνούν, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον τόπο που γεννηθήκαμε, πατάμε κι αναπνέουμε! Οι μεγαλύτεροι, σίγουρα θυμούνται ήθη κι έθιμα του τόπου μας και βεβαίως, έχουν καημό να τα εντρυφήσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, εντάσσοντάς τα στις νέες εποχές και μορφές του τόπου.
Οι μνήμες μπορούν να ξυπνήσουν με διάφορες εικόνες, όπως, καθώς κάνεις μία βόλτα στη νέα πλατεία του χωριού, καθώς πίνεις το καθαρό νερό της πηγής ή καθώς βλέπεις τα άλλοτε γεμάτα ¨παγκάκια¨ στα πιο απίθανα σημεία του χωριού σου! Πλέον, ο μόνος παρακοιμώμενος συντελεστής της όλης προσπάθειας είναι οι διάφοροι σύλλογοι που εδραιώνονται κατά καιρούς! Ένας εκ των οποίων, είναι και ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου»!    
Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου» δεν έχει δημιουργηθεί ως μία ακόμη νοερή εικόνα μίας αμφισβητήσιμης οντότητας, αλλά για να αποτελέσει το βασικό άξονα, αρωγό αλλά και συντελεστή στην προσπάθεια διατήρησης, υπενθύμισης και συνέχισης της παράδοσης του Τσοτυλίου, του χωριού που όλοι αγαπήσαμε και θα συνεχίσουμε να αγαπάμε.
Ένας πολιτιστικός σύλλογος, δεν είναι μία μηχανή άντλησης χρημάτων από τα μέλη του! Δεν είναι ο αυτοσκοπός και ο κύριος κορμός της λειτουργίας ενός συλλόγου! Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου» έχει σαφώς την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης, αλλά είναι απαράδεκτο σε τέτοιες εποχές να γίνεται μία εσωτερική κατανάλωση χρημάτων μέσω των μελών. Οι ουσιαστικότερες προσφορές είναι η διασκέδαση και η συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις με εθελούσια προσωπική ή χρηματική προσφορά!
Οι πολιτιστικοί φορείς έχουν ως χρέος τη συγκέντρωση του φιλόδοξου παρελθόντος του χωριού μας, να ξαναζωντανέψουν οι μνήμες των εθίμων και των παραδόσεων, όπου κατά πλειονότητα μας πληροφορούν για το χορό, τους γάμους, τις φορεσιές, τα όργανα αλλά και τον γενικότερο καθημερινό τρόπο ζωής! Έτσι μεγαλώσαμε, έτσι ζήσαμε κι έτσι τα θυμόμαστε! Μόνο μέσα από τις καθαρές εκδηλώσεις μπορούμε να αμβλύνουμε και να ξεχωρίσουμε διάφορες αντιθέσεις, όπως ακριβώς ορίζει και το καταστατικό. Αντιθέσεις με τις οποίες ο κόσμος συνεργάζεται και συνυπάρχει.
Η παγκοσμιοποίηση και οι διάφορες μορφές της έχουν επηρεάσει διάφορες πολιτιστικές και τοπικές ιδέες κι εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος των συλλόγων. Μέσω της προσπάθειας διαφύλαξης του πολιτισμού, διασώζουμε τους κατά καιρούς θεματοφύλακες. Δεν επιμένουμε στη στείρα απομάκρυνση από το καινούργιο, αλλά στην υγιή συνεργασία με αυτό! 
Ας μην μείνουμε αμέτοχοι στην καινούργια προσπάθεια του συλλόγου μας! Ας ενωθούμε, ας δώσουμε ο καθένας πέντε λεπτά από την καθημερινότητά του ώστε, να αναδείξουμε πως οι πρόγονοι είχαν μείνει κι εκείνοι ενωμένοι κάτω από τις δύσκολες συνθήκες και πως, μέσω της συλλογικότητας, δημιούργησαν στοιχεία που απολαμβάνουν φήμη στο χωριό μας, ακόμη και τώρα!
Προτεραιότητά μας η συλλογικότητα, η συμμετοχή και η βοήθεια των μελών και μη, των τοπικών αρχόντων καθώς και της ίδιας της πολιτείας. Γιατί ο τόπος χάνεται κι όπως η ποιήτρια Κική Δημουλά εξήγησε με απλή και ποιητική γλώσσα:
Ἀκαιρία.
Οἱ θάλασσες κουλουριαστήκανε στὰ κάδρα.
Κίτρινο ἀφροδίσιο,
πυώδεις κάμποι ξένου.
Ξένο φθινόπωρο βιάζει
ἐκτάσεις ἱερόδουλες.
Πέφτει μία ξένη βροχὴ
ἀπὸ μία ξένη τάση
καὶ ἡ τάση γιὰ ζωὴ πέφτει.
Ξένα αὐτὰ ἢ τά ῾χω ξαναφοβηθεῖ;
Ἀστράφτει σ᾿ ἕνα ἀπόμακρο φυλάκιο τοῦ οὐρανοῦ,
καίγονται οἱ ἀσφάλειες τοῦ Θεοῦ,
βραχυκυκλώνεται τὸ σῶσον.
τρομάζει μία μικρὴ λιποψυχία στὸ παράθυρο
ἀφήνει ἀργὰ τὸ κουρτινάκι της νὰ πέσει.
Γαρούφος Π. Απόστολος
Γενικός Γραμματέας
¨Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου¨
http://www.tovoion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου