Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων...13--16 Ιουλίου στην Παναγία Σουμελά Βέροιας.

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, θα πραγματοποιήσει και φέτος το 19ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 13 έως 16 Ιουλίου 2017. 
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας.
Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με Ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Το φετινό συναπάντημα αναμένεται, να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από επτακόσιοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, νέοι και νέες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:
 Βασίλη Πόντιο Οικονομολόγο με θέμα : Οικονομία και Μετανάστευση. 

 Αρη Κασιμίδη Εκπαιδευτικό με θέμα : «Η μουσική και ο χορός δηλωτικά της παρουσίας και 
της καταξίωσης των Ποντίων Προσφύγων στην Ελλάδα»

 Ανυ Καρυπίδου Καθηγήτρια Ποντιακής Διαλέκτου με Θέμα: Η Ομήρου Οδύσσεια στην Ποντιακή Διάλεκτο 

 Διονύσης Μαργαρίτης με θέμα «Η ποντιακή Φορεσιά στην Σαντα».
Η οργανωτική Επιτροπή του 19Ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης, θα απονείμουν τιμητικές διακρίσεις στους Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη για την προσφορά τους, στην διατήρηση και διάδοση του Πολιτισμού του Αλησμόνητου Πόντου 
Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη, την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών εδεσμάτων «Βαρένικα» από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εναρκτήρια Μουσική Συναυλία «Μουσική Αύρα Αλησμόνητων Πατρίδων» 
με τον Γιώργο Πουλατζακλη και την 15μελη μουσική του ομάδα 
Παραδοσιακά Ποντιακά Τραγούδια από την Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Παράδοσης
« Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»

Δρώμενο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ο Ξεριζωμόν» 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές βραδιές με λύρα και τραγούδια του Πόντου. Λυράρηδες, και τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.
Η Οργανωτική Επιτροπή
του 19ου «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου