Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΚΑΤΑΡΡΕΙ Ο ΑΝΤ1!”ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ” ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ!

Πογκρόμ απολύσεων στον ANT1, στα άκρα η κόντρα των καναλαρχων με την κυβέρνηση. Παράπλευρες απώλειες οι απολύσεις απλών μεροκαματιάρηδων τεχνικών, οι οποίοι θυσιάζονται και δυστυχώς δεν έχουν την προστασία των συναδέλφων τους της ΕΡΤ.

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο τηλεοπτικό τοπίο μετά τις απολύσεις 34 εργαζομένων από το κανάλι του Αμαρουσίου. Ούτε το Σάββατο μεταδόθηκε δελτίο ειδήσεων, ενώ όπως έχουν εξαγγείλει οι ενώσεις οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες απολυσεις ακόμα και τη μετατροπή του σταθμού σε αμιγώς ψυχαγωγικό κανάλι. Να σημειωθεί ότι…εκτός απ΄τον ANT1, στην Κάντζα ζουν το δικό τους δράμα, με τις πρόσφατες μειώσεις μισθών στον ALPHA να φτάνουν έως και το  50%.

Η κοινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, για την χθεσινή 6ωρη στάση εργασίας:
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στον Τ/Σ «ΑΝΤΕΝΝΑ» και στην ιστοσελίδα “www.antenna.gr”, από Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, από τις 18.00 έως τις 24.00, καταγγέλλοντας τις άδικες απολύσεις του σταθμού.

Οι Διοικήσεις των Ενώσεων ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων και καλούν την εργοδοσία να εγκαταλείψει τις αντεργατικές πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε οποιοδήποτε ΜΜΕ.Και εκείνη που εξέδωσε η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απολυθέντες:

Το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΑΝΤ1 γιατί αποφάσισε ότι για να «σωθεί» πρέπει να πετάξει στον δρόμο 40 εργαζόμενους. Έτσι εννοούν αυτοί την διάσωση της εταιρίας τους, την διάσωση των κερδών τους.

Δυστυχώς οι συνάδελφοι του ΑΝΤ1 δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε και οι τελευταίοι. Αυτή είναι η λειτουργία του κεφαλαίου, αυτή είναι η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας που δεν αλλάζει με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Ποτέ δε μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, αξιώνουν όμως να υποστούμε τις ζημιές τους.

Κι εμείς στα πρακτορεία Τύπου βιώνουμε ανάλογη επίθεση. Οι διοικήσεις, τρομοκρατώντας και απειλώντας, «σπρώχνουν» τους εργαζόμενους προς την έξοδο, αμφισβητούν συνολικά τη Συλλογική Σύμβαση και τα δικαιώματά μας. Από την πείρα μας έχουμε καταλάβει ότι ο μόνος δρόμος αντίστασης περνάει μέσα από την οργανωμένη πάλη και τον αγώνα που θα αποκρούει την επίθεση αλλά και θα αμφισβητεί συνολικά τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις τους και την εξουσία τους.
Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους του ΑΝΤ1. Είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε και έμπρακτα όπου μας ζητηθεί.


 48ωρη απεργία κήρυξε η ΕΤΙΤΑ στον ΑΝΤ1, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Μετά από μια περίοδο «αγρανάπαυσης» λόγω των πολιτικών εξελίξεων, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στον όμιλο του ΑΝΤ1. Και (όλως τυχαίως;) σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με τη διαβούλευση για το πλαίσιο της νέας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Περισσότεροι από 34 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέχρι το Σαββάτο,  στην πλειοψηφία τους οπερατέρ, ενώ μετά την γνωστοποίηση των αποφάσεων, κηρύχθηκεστάση εργασίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, στον τηλεοπτικό σταθμό και την ιστοσελίδα antenna.gr, με ανοιχτό το ενδεχόμενο 48ωρης απεργίας το Σαββατοκύριακο. Αρκετοί εργαζόμενοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα έξω από τα Studio Κάππα, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Οι επόμενες μέρες στον ΑΝΤ1
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 10 Αυγούστου θα ακολουθήσουν και νέες απολύσεις που σε συνδυασμό με τις 34 μπορεί να ξεπερνούν σε συνολικό αριθμό και τους 50 εργαζόμενους.

Η κατάσταση πάντως στον ΑΝΤ1 αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης είναι τραγική καθώς οι δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν δεν βοηθούν τα κανάλια να ανασάνουν και να ορθοποδήσουν.

Πάντως, για τον ΑΝΤ1 φαίνεται πως αυτές οι απολύσεις ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν τον τηλεοπτικό σταθμό να καταθέτει πρόταση για ψυχαγωγικό σταθμό, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχει ανάγκη τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων όσους απαιτεί ένας τηλεοπτικός σταθμός που έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Φυσικά, εκτός από το κύμα απολύσεων στον ΑΝΤ1 κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία γενναία μείωση μισθών έως και 30% στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στη δουλειά τους.
Η αντίδραση της Ένωσης Τεχνικών ΕΤΙΤΑ
Όλες οι ενώσεις δήλωσαν την συμπαράστασή τους στους απολυμένους, ενώ η ΕΤΙΤΑ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο ΑΝΤ1 πετάει στο δρόμο δεκάδες απλούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που δούλευαν στο σταθμό πολλά χρόνια!!! Τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΝΤ1 αντιδρά και απαντά με την «εκτέλεση» του προσωπικού του!!! Δεν θα αφήσουμε να γίνουμε όμηροι και θύματα μιας εκδικητικής συμπεριφοράς για ένα νομοσχέδιο που δεν θέλουν!!! Δεν θα αφήσουμε τα ιδιωτικά κανάλια να μετρήσουν απολυμένους που πιθανόν να αγγίξουν σε αριθμό αυτών τις Ε.Ρ.Τ.!!! Τόσα χρόνια δεν μας έκαναν ποτέ μετόχους στα κέρδη τους! Δεν θα μας κάνουν τώρα θύματα στην δική τους κρίση!!!»

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Καταγγέλλουμε τις μαζικές απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1, οι οποίες ακολουθούν τις απολύσεις δημοσιογράφων που προηγήθηκαν, ενώ σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα ακολουθήσουν και άλλες

Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ επισημαίνει πως κάθε απόλυση εργαζόμενου σε οποιοδήποτε χώρο, αλλά και σε ότι αφορά τον κλάδο του Τύπου, ανεξαρτήτως ειδικότητας (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), εντάσσεται στην γενικότερη, ολομέτωπη και συντονισμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο με πολλούς από τους μηχανισμούς του και αξιοποιώντας πολλά του όπλα, εναντίον του συνόλου της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα από τα όπλα του κεφαλαίου στην επίθεση αυτή είναι και η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς», η οποία εντελώς ξεδιάντροπα δεν αξιοποιεί ούτε τα ελάχιστα από τα εναπομείναντα προβλεπόμενα της εργατικής νομοθεσίας».


Η δήλωση των Παππά και Κατρούγκαλου
Για το θέμα πήραν θέση και οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Γιώργος Κατρούγκαλος: «Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών. Καλούμε τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας».
Ο χορός των απολύσεων ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του 2015, με την Κατερίνα Γκαγκάκη, τον Κώστα Τσολάκη, τον Πέτρο Μπούτο, δημοσιογράφους, τηλεφωνήτριες κ.ά., να βλέπουν από τότε την πόρτα της εξόδου. Με πιο πρόσφατη και ηχηρή αποχώρηση, εκείνη του Γιάννη Λάτσιου, πριν μερικές ημέρες. Το όλο σκηνικό πάντως, και σε συνδυασμό με τις φήμες πως ο ΑΝΤ1 θα μετατραπεί σε ψυχαγωγικό κανάλι, θυμίζει πάρα πολύ τις εκκαθαρίσεις που έγιναν πριν 3 χρόνια στον «ΑΝΤ1 97.2», όταν αποψιλώθηκε όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό του ραδιοσταθμού, για να εκπέμψει μουσικό πρόγραμμα ως Easy, λίγες εβδομάδες μετά.

1 σχόλιο:

  1. καλα τουσ κανει τουσ εγαζομενουσ και αφου απεργουν και οι αλοι να τουσ διωξει και αυτουσ και να παρει αλλουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή