Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Υεμένη: Ο Μ.Ομπάμα προσκυνά τον 'σουλτάνο' Ρ.Τ.Ερντογάν για να πολεμήσει το σιιτικό τόξο και η Τεχεράνη προειδοποιεί με 'αιματοχυσία'

Σκηνικό γενικευμένης σύρραξης, που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, στήνεται στον Κόλπο. Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα για «αιματοχυσία» εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη, ενώ το Πακιστάν ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει απαντώντας με στρατιωτικά μέσα σε οποιαδήποτε μορφή απειλής εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως πολεμικά τους σκάφη, τα οποία βρίσκονται στον Κόλπο, είναι έτοιμα να επέμβουν εάν χρειαστεί στην Υεμένη, ενώ ο Μ.Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν (ναι, αυτόν που έχει ξεφτιλίσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και τον ίδιο τον πρόεδρό τους) και τον παρακάλεσε να σταθεί υπερ του συνασπισμού που μάχεται το σιιτικό τόξο.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif, αντιδρώντας στους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη δήλωσε πως οι αεροπορικές επιθέσεις στη χώρα το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι η αύξηση των ανθρώπινων απωλειών.
«Η στρατιωτική δράση από το εξωτερικό στην Υεμένη συνιστά παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας ενώ στρέφεται και κατά των πολιτών της. Αυτή δε θα έχει άλλο αποτέλεσμα πλην αυτό,δηλαδή μιας ακόμη αιματοχυσίας και περισσότερους θανάτους.
Έχουμε προειδοποιήσει τις χώρες στην περιοχή αλλά και τη δύση να είναι προσεκτικές και να μην παίζουν παιγνίδια ούτε να υποστηρίζουν την al-Qaeda και την ISIS», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Ιρανός υπουργός.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Houthi, που υποστηρίζονται από το Ιράν, Mohammed al-Bukhaiti απεκάλεσε τις επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας ως «κήρυξη πολέμου στην Υεμένη» προσθέτοντας ότι οι αναφορές ότι ο αρχηγός τους Mohamed Ali al-Houthi είναι τραυματίας είναι ψευδείς.
Στην πολεμική σύγκρουση, όμως, στην Υεμένη παρενέβη και η Τουρκία τασσόμενη με το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας επικρίνοντας την Τεχεράνη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το Ιράν ότι επιχειρεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή.
«Υποστηρίζουμε την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Το Ιράν καταβάλλει προσπάθειες να κυριαρχήσει στην περιοχή. Πώς μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό;» διερωτήθηκε ο Ρ.Τ..Ερντογάν προτού αξιώσει το Ιράν, μια χώρα που γειτνιάζει με την Τουρκία, να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ».
Επιχειρώντας άλλη μια φορά να ανακατευθεί στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο Ερντογάν απείλησε το Ιράν λέγοντας:
«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Οι ενέργειές του στην περιοχή ξεπερνούν τα όρια της υπομονής. Αυτές οι δραστηριότητες προκάλεσαν τη δυσφορία τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και των χωρών του Κόλπου».
Παράλληλα και σε συνομιλία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με τον Ρ.Τ. Ερντογάν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη στρατιωτική επιχείρηση μιας συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των δυνάμεων των Houthi, οι οποίοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν στην εξουσία τον πρώην πρόεδρο της χώρας Ali Abdullah Saleh.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου