Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Νέο φάρμακο στην Οστεοπόρωση: Μια ένεση κάθε 6 μήνες

Το νέο φάρμακο Prolia ενδείκνυται για τη θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οστεοπόρωση με υψηλό κίνδυνο για κάταγμα, (ιστορικό οστεοπορωτικού κατάγματος, πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου για κάταγμα, ασθενείς που έχουν αποτύχει ή έχουν δυσανεξία σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες της οστεοπόρωσης).

Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση, το Prolia μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των σπονδυλικών, μη σπονδυλικών καταγμάτων, και των καταγμάτων του ισχίου. Η συνιστώμενη δόση του Prolia είναι 60 mg και χορηγείταιως υποδόρια ένεση μία φορά κάθε 6 μήνες στο άνω τμήμα του βραχίονα, το μηρό, ή την κοιλιά. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν ασβεστίου 1000 mg ημερησίως και τουλάχιστον 400 IU βιταμίνης D ημερησίως.
Το Prolia περιέχει τη δραστική ουσία Denosumab και αναστέλλει τη δράση και τη λειτουργία των οστεοκλαστών, δηλαδή των κυττάρων των οστών που ευθύνονται για την καταστροφή τους, με αποτέλεσμα την μείωση της απώλειας οστού. Υποστηρίζεται από δυο μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες. Σε 3ετή μελέτη σε 7808 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σπονδυλικού κατάγματος κατά 68%, τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου κατά 40% και τα μη σπονδυλικά κατάγματα κατά 20%. Θετικά ήταν τα μηνύματα και για την ποιότητα του οστού από τις βιοψίες. Αναφορικά με την ασφάλεια του φαρμάκου οι μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιρναν το φάρμακο δεν είχαν περισσότερες παρενέργειες από αυτά που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου