Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για τις αποζημιώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας.

Με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 932/2014 που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε η θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών και η τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 913/2014. Η Επιτροπή στο κείμενο του Κανονισμού προσδιορίζει τα σχετικά έκτακτα μέτρα στον τομέα των οπωροκηπευτικών και τη διάθεση 125 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης υπερπροσφοράς οπωροκηπευτικών στην αγορά της ΕΕ μετά το εμπάργκο της Ρωσίας.

Τα μέτρα αφορούν τις ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, αγγουράκια, μανιτάρια, δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα (Raspberries, blackberries, mulberrie κλπ όχι οι φράουλες), νωπά επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, μήλα και αχλάδια.

Η στήριξη καλύπτει τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά την περίοδο από 18 Αυγούστου έως 30 Νοεμβρίου 2014. Τα μέτρα αφορούν αποσύρσεις και πράσινη συγκομιδή ή μη συγκομιδή.

Οι αποζημιώσεις αφορούν:
· Χρηματοδοτική συνδρομή σε οργανώσεις παραγωγών για αποσύρσεις
· Χρηματοδοτική συνδρομή σε παραγωγούς που δεν είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών για αποσύρσεις
· Χρηματοδοτική συνδρομή σε οργανώσεις παραγωγών για μη συγκομιδή και πρώιμη συγκομιδή
· Χρηματοδοτική συνδρομή σε παραγωγούς που δεν είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών για μη συγκομιδή και πρώιμη συγκομιδή

Αίτηση χορήγησης και καταβολή της χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ
Οι οργανώσεις παραγωγών θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για την καταβολή της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, έως την ημερομηνία που θα καθορίζεται από το κράτος μέλος.
Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών και δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών, υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση στις αρμόδιες αρχές που ορίζονται από τα κράτη μέλη για την καταβολή της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης
Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από δικαιολογητικά που θα αναγράφουν το σχετικό ποσό χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης και θα περιλαμβάνουν γραπτή δέσμευση ότι ο αιτών δεν έχει λάβει και δεν πρόκειται να λάβει διπλή ενωσιακή ή εθνική χρηματοδότηση ούτε αποζημίωση βάσει ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Διαβάστε τον Κανονισμό 
Δηλώσεις κ. Γ. Πολυχρονάκη, Ειδικού Συμβούλου Incofruit - Hellas
«Η ΕΕ για αυτή την εμπορική περίοδο φαίνεται να περιορίζει τον αντίκτυπο της απαγόρευσης της Ρωσίας με κατανομή του κονδυλίου των 125 εκ σε ένα όριο των 82 εκατομμυρίων ευρώ για τα ποσά που μπορούν να χορηγούνται για τα μήλα και τα αχλάδια και 43 εκατομμύρια ευρώ για όλα τα άλλα προϊόντα που καλύπτονται.
Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή πρότασή μας όπως "η εξειδίκευση των κονδυλίων για τα παραπάνω περιγραφόμενα μέτρα γίνει κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος και να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάσει τον μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς Ρωσία και όχι με την αρχή του "πρώτου αιτούντος" μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολον της Ε.Ε", όπως τελικά ψηφίσθηκε.
Θεωρούμε και εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή των μέτρων της «πράσινης συγκομιδής» και της «μη συγκομιδής» των προς εμπορία νωπών φρούτων και λαχανικών και να επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν στα μέτρα όλα τα προϊόντα που επηρεάζονται από την απαγόρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να ανακτηθεί η ισορροπία των αγορών».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου