Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

14 ασθένειες που θεραπεύονται με ιαματικά λουτρά.

H ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΉ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΜΕΓΆΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΎ ΑΣΘΕΝΕΙΏΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΣΕ ΙΑΜΑΤΙΚΆ ΛΟΥΤΡΆ ΉΤΑΝ ΓΝΩΣΤΉ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑ.

Η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός του θερμαλισμού με τη φαρμακευτική αγωγή υπόσχεται πολύ καλά αποτελέσματα, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα με το εξαιρετικό κλίμα της. Οι ιαματικές πηγές της χώρας μας βρίσκονται σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλλους, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή και για ποιοτικές διακοπές. Στο σημερινό «Εθνος - Υγεία» παρουσιάζονται οι ασθένειες για τις οποίες ενδείκνυται η θεραπεία στα ιαματικά λουτρά.
Οι ιαματικές πηγές της χώρας μας βρίσκονται σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλλους, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή και για ποιοτικές διακοπές
Οι ιαματικές πηγές της χώρας μας βρίσκονται σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλλους, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή και για ποιοτικές διακοπές
Αυχενικό σύνδρομο

Ο όρος «αυχενικό σύνδρομο» είναι γενικός και περιγράφει όλα τα συμπτώματα που επηρεάζουν τον αυχένα και την περιοχή γύρω από αυτόν. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα στους ώμους, στην ωμοπλάτη και στον άνω κορμό. Κυριότερη αιτία που προκαλεί την πάθηση είναι η κακή στάση του αυχένα αλλά και του υπόλοιπου σώματος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ιαματικά λουτρά σε θερμό νερό είναι μυοχαλαρωτικά και επιδρούν θετικά στους πόνους της αυχενικής μοίρας. Οι δε ευεργετικές επιπτώσεις τους είναι εμφανείς ακόμα και αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της λουτροθεραπείας.
Γυναικολογικές παθήσεις
Τα ιαματικά λουτρά αποδεδειγμένα βοηθούν στη θεραπεία αρκετών γυναικολογικών παθήσεων. Κάποιες από τις παθήσεις που πρέπει να αναφερθούν είναι οι φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, η λευκόρροια, η σαλπιγγίτιδα, οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου, η εμμηνόρροια, οι ενοχλήσεις μετά από γυναικολογική επέμβαση, η αιδιίτιδα, η κολπίτιδα και η πυελοπεριτονίτιδα.
Το ζεστό νερό δρα μυοχαλαρωτικά και έχει την ιδιότητα να απαλύνει τους πόνους που προκαλούνται λόγω χρόνιας φλεγμονής. Επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνουν ότι κάποια γυναικολογικά προβλήματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξάρσεις που οφείλονται στο άγχος της καθημερινότητας.
Δερματοπάθειες
Η λουτροθεραπεία και η πηλοθεραπεία είναι οι μορφές του θερμαλισμού που βοηθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος. Το έκζεμα, η νεανική ακμή, η ψωρίαση, οι τοπικές δερματίτιδες και το πρήξιμο από διάφορες αιτίες είναι κάποιες από αυτές. Πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία είναι οι πηγές που είναι πλούσιες σε θειούχα. Ο ήλιος βοηθά, με τη σειρά του, στην ύφεση των συμπτωμάτων.
Διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας
Ο μηχανισμός με τον οποίο τα ιαματικά λουτρά δρουν θετικά και τονώνουν την καλή λειτουργία της καρδιάς έχει άμεση σχέση με τη χαλάρωση των μυών, που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του λουτρού. Οσο χαλαρώνουν οι μύες τόσο πέφτει η αρτηριακή πίεση. Ετσι παρατηρούνται ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην καρδιακή λειτουργία όσο και στα στεφανιαία αγγεία. Οι θετικές επιπτώσεις από τα ιαματικά λουτρά είναι εμφανείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κυρίως στους ηλικιωμένους.
Τραυματισμοί και εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων
Οι ιαματικές πηγές επιδρούν θετικά κυρίως στα κατάγματα, τα διαστρέμματα αλλά και τις αγκυλώσεις που πιθανά έχουν εμφανιστεί σε κάποιο τραυματισμένο μέλος το οποίο έχει μείνει καιρό σε ακινησία. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα ιαματικά λουτρά απαγορεύονται αυστηρά για όσο καιρό το τραύμα είναι ακόμα ανοιχτό. Σε ό,τι αφορά τα κατάγματα, τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μια εναλλακτική μορφή φυσικοθεραπείας που είναι περισσότερο ευχάριστη και γίνεται με λιγότερο πόνο σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ασθενής βρίσκεται μέσα στο νερό, όπου ο πόνος είναι λιγότερος. Επίσης, το ζεστό νερό χαλαρώνει περισσότερο το τραυματισμένο μέλος. Στην περίπτωση των αγκυλώσεων βοηθά ιδιαίτερα η λουτροθεραπεία σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
Ισχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Δισκοπάθεια
Οι ιαματικές πηγές με ζεστό νερό ενδείκνυνται περισσότερο για όσους πάσχουν από τις συγκεκριμένες ασθένειες. Τα θερμά λουτρά αλλά και η σωστή άσκηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας έχουν θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό που διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωσή της.
Μυαλγίες
Τα ιαματικά λουτρά με σημαντικές ποσότητες αλάτων βοηθούν ώστε να μειωθεί αισθητά ο πόνος που προέρχεται από μυαλγίες. Η μείωση του πόνου, πάντως, είναι παροδική. Η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για μυαλγίες που είναι σύμπτωμα είτε κακώσεων των μυών είτε αρθριτικών εκδηλώσεων ή μυοπαθειών. Η λουτροθεραπεία ωφελεί και τους πάσχοντες από μυοσίτιδα.
Παθήσεις νευρικού συστήματος 
Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν όσους πάσχουν από ασθένειες που προκαλούν βλάβες στα κεντρικά και περιφερικά νεύρα και έχουν ως σύμπτωμα, μεταξύ άλλων, και τους μυϊκούς πόνους. Για αυτές τις παθήσεις θεωρείται αποτελεσματική η χρήση μεταλλικών ιαματικών λουτρών μέτριας θερμότητας ή φυσιολογικής θερμοκρασίας. Η αποκατάσταση των βλαβών που έχει υποστεί το κεντρικό νευρικό σύστημα έρχεται γρηγορότερα όταν η λουτροθεραπεία γίνεται σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φυσικοθεραπεία. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο αφορά χιλιάδες ανθρώπους είναι οι περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. Η λουτροθεραπεία, σε αυτή την περίπτωση, είναι περισσότερο χρήσιμη στην περίπτωση που το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει προκαλέσει παράλυση του ασθενούς.
Παθήσεις ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
Η λουτροθεραπεία και η εισπνοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός συνδυάζονται πολύ καλά στις περιπτώσεις παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και η βρογχεκτασία.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ουσίες που εκρήγνυνται από τις ιαματικές πηγές κατά τη διάρκεια της εισπνοθεραπείας δρουν βλεννολυτικά προκαλώντας άφθονη απόχρεμψη που ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα. Οι πιο ενδεδειγμένες πηγές για εισπνοθεραπεία είναι οι θειούχες. Στην αποθεραπεία του ασθενούς βοηθούν πολύ και τα χαμάμ τα οποία διευκολύνουν την εφίδρωση.
Παθήσεις εντέρου
Η πιο γνωστή πάθηση του εντέρου στην αντιμετώπιση της οποίας η λουτροθεραπεία δρα ευεργετικά είναι η δυσκοιλιότητα. Τα θερμά ιαματικά λουτρά βοηθούν σε μεγάλο βαθμό την κένωση του εντέρου αφού η χαλάρωση των μυών βοηθά στην αφόδευση.
Για τον ίδιο λόγο τα ιαματικά λουτρά δεν συνιστώνται σε ασθενείς που πάσχουν από διάρροια. Σε περιπτώσεις σπαστικής κολίτιδας όπου παρουσιάζεται και δυσκοιλιότητα και διάρροια οι επιστήμονες συνιστούν τα ιαματικά λουτρά περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους.
Παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος
Για τις περιπτώσεις αγγειοπάθειας και χρόνιας αποφρακτικής αρτηριοπάθειας οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βλάβες είναι οργανικές και η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη με θεραπευτική ή χειρουργική αγωγή. Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας όπως οι κράμπες.
Παθήσεις ουροποιητικού συστήματος και χοληφόρων οδών
Τα ιαματικά λουτρά φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην αντιμετώπιση παθήσεων των νεφρών, του ουρητήρα, της ουροδόχου κύστης και της χολής όπως είναι η νεφρολιθίαση, η χολολιθίαση. Ωφελούν, ωστόσο, μόνο στις περιπτώσεις λιθιάσεων και σε επώδυνα σύνδρομα όπως ο κολικός του νεφρού όπου το ζεστό νερό δρα χαλαρωτικά και μειώνει τον πόνο. Αντίθετα, όταν πρόκειται για συστημικές παθήσεις όπως είναι η νεφρίτιδα τα ιαματικά λουτρά δεν έχουν καμία επίδραση και απαιτείται φαρμακευτική ή άλλη αγωγή. Στις περιπτώσεις παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος σημαντική είναι η παράλληλη χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών από το στόμα (ποσιθεραπεία).
Ρευματικά νοσήματα
Οι ρευματισμοί, η ρευματοειδής και παραμορφωτική αρθρίτιδα, η σπονδυλοαρθρίτιδα και η ραχίτιδα αντιμετωπίζονται εξαιρετικά στο ζεστό νερό των ιαματικών πηγών.
Σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, το ζεστό νερό και η άσκηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας μειώνουν τους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα χαλαρώνοντας παράλληλα τις αρθρώσεις.
Αυχένας
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ιαματικά λουτρά σε θερμό νερό είναι μυοχαλαρωτικά και επιδρούν θετικά στους πόνους της αυχενικής μοίρας. Οι δε ευεργετικές επιπτώσεις τους είναι εμφανείς ακόμα και αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της λουτροθεραπείας.
Αναπνοή
Η λουτροθεραπεία και η εισπ-νοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός συνδυάζονται πολύ καλά στις περιπτώσεις παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.
Η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός του θερμαλισμού με τη φαρμακευτική αγωγή υπόσχεται πολύ καλά αποτελέσματα
Ημικρανίες και πονοκέφαλοι
Μολονότι πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους επιλέγουν συχνά τις ιαματικές πηγές για θεραπεία, πρέπει να γίνει σαφές ότι θα αισθανθούν καλύτερα μόνο στην περίπτωση που αυτοί δεν αποτελούν σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης. Αν η γενική κλινική εικόνα του ασθενούς είναι καλή, οι ημικρανίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από σύμπτωμα άγχους και κακού τρόπου ζωής. Σε αυτή την περίπτωση οι πάσχοντες μπορούν να επωφεληθούν από το ήρεμο περιβάλλον και τις μυοχαλαρωτικές ιδιότητες των λουτρών. Η ηρεμία βοηθά πολύ και οι πονοκέφαλοι περνούν τελείως σε μικρό χρονικό διάστημα.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου